"Useimmat startupit kaatuvat ihmisongelmiin" – Suomen kuuma ryhmä nyt

Julkaistu:

Mitä kuuluu Wired-lehden listaamille kuumille suomalaisfirmoille nyt? Osa suunnistaa jo täyttä häkää Jenkkeihin aseinaan rohkea elämänasenne.


– On tosi tärkeää omata rohkeus kohdata uusia asioita. Kun otimme ensimmäisiä askelia ennen tuotettamme pelkän pdf-tiedoston kanssa, pääsimme rahoittajien kanssa pilvenpiirtäjien kattohuoneistoihin. Silloin täytyy muistaa, että ihan samassa asemassa ne jenkki-startupitkin ovat. Jos haluaa tavata sen firman tulevaisuuden kannalta ratkaisevan ihmisen, hänet on vain hommattava käsiinsä.

Näin kannustaa mobiileja faníkerhoja rakentavan Mobile Backstagen (Steam Republic) toimitusjohtaja Paavo Bäckman. Hän on puhunut tilaisuuksissa, joissa on ollut paikalla isoja levy-yhtiöiden pomojakin.

Verensokerimittaria myyvän Mendorin toimitusjohtaja Kristian Ranta korostaa puolestaan tiimin merkitystä.

– Opettele ajoissa ymmärtämään, minkälaiset ihmiset ovat parhaita mahdollisia ihmisiä omassa firmassasi juuri nyt. Tämän jälkeen rekrytoi tämäntyyppisiä ihmisiä, ja pidä huoli siitä, että kun firma kehittyy, myös tiimi mukautuu ja kehittyy, jottei siitä tule este kasvulle.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Rannan mukaan tiimi on kaikki kaikessa. Useimmat startupit kaatuvat tutkimusten mukaan ihmisongelmiin.

– Monessa tapauksessa kasvun este on organisaation sisällä, ei ulkona.

Espoo ei
ole Helsinki


Wired UK -lehti luetteli viime elokuussa kymmenen kuumaa helsinkiläistä ja aloittelevaa teknologiayritystä. Tosin jotkut listan yrityksistä ovat itse asiassa espoolaisia.

Ne kaikki ovat yhä olemassa yhtä lukuun ottamatta. Kuluttajille tietokonemallinnussoftaa tarjonnut Tinkercad väistyi uuden yrityksen, San Franciscoon perustetun Airstone Labsin tieltä. Se kehittää uutta simulaatiotuotetta tuotesuunnittelua varten.

Muut Wiredin listaamat yritykset olivat Ovelin, Kiosked, Audiodraft, Grand Cru, Thirdpresence, Grey Area ja langatonta latausta kehittävä Powerkiss, jonka kuulumisista voi lukea laajemmin It-viikon hiljattaisesta artikkelista.

Megatähti
mukaan?


Mobile Backstage on mobiili kohtauspaikka artisteille ja heidän faneilleen. Vuosien 2009 ja 2010 vaihteessa lanseeratulla fanikerhotuotteella on ollut tähän mennessä yli 200 miljoonaa mobiilia sivulatausta, ja rekisteröityneitä käyttäjiä on satoja tuhansia.

Tunnettuja artisteja ovat esimerkiksi Children of Bodom, Evanescence ja Jessie J. Tuote tähtää genrensä parhaisiin artisteihin megatähtien sijaan, tosin erään sellaisen managerit ottivat hiljattain yhteyttä. Saa nähdä, miten käy.

Mobile Backstage on kerännyt tähän mennessä rahaa sijoittajilta ja Tekesiltä noin kaksi miljoonaa euroa. Firmassa on meneillään jännittävät ajat. Melkein kaikki toiminnot siirretään Yhdysvaltoihin.

Bäckmanin mukaan yhdysvaltalaisia sijoittajia on tulossa mukaan syksyyn mennessä. Lähiaikoina hän myös luovuttaa toimitusjohtajan tittelinsä amerikkalaiselle vielä nimeämättömälle henkilölle.

Enemmän rahaa
entistä harvemmille


Mobile Backstagen muuton takana on myös maailman talouskriisi, joka on tehnyt sijoittajista varovaisia. He sijoittavat entistä harvempiin firmoihin, mutta valitut kohteet saavatkin sitten entistä enemmän rahaa, Bäckman kertoo.

Yhdysvalloissa Mobile Backstage näyttäytyy sijoittajille toiveiden mukaan entistä houkuttelevampana.

Mendorin Kristian Rannan mukaan rahaa on ollut vaikea saada. Koko Euroopan pääomasijoituskenttä on tosi heikossa jamassa. Lisäksi pankkirahoitus on ollut tiukassa, mutta sitäkin on saatu.

Sinänsä Mendorilla menee nyt paremmin, kuin Wiredin listan ilmestyessä. Tälle vuodelle on "kellotettu" 1,3 miljoonaa euroa liikevaihtoa, kun koko viime vuonna jäätiin 600 000 euroon. Diabeetikoiden verensokerimittaria on myyty kaikkiaan noin 60 000 kappaletta. Mittaria täydentää pilviohjelmisto diabeteksen päivittäiseen hallintaan.

Kitara tutuksi
pelillä


Ovelinin perustajiin lukeutuva Mikko Kaipainen tähdentää, että oma aktiivisuus ja ideansa puolesta taisteleminen on startupin arkea.

– Saamamme ulkomainen sijoitus ei ollut onnenkantamoinen, vaan teimme vuoden verran duunia ja tapasimme satoja sijoittajia, Kaipainen sanoo.

Joulukuussa 2010 perustettu Ovelin lähtee kaatamaan satoja vuosia vanhoja opetuksen peruspilareita. Firman tuotteilla, joista GuitarBots on uusin, opetellaan pelimäisesti kitaran soittamista.

Ovelinin mukaan paperisten oppikirjojen digitointi edustaa vanhaa ajattelua. Yhtiö tahtoo olla kärkijoukossa näyttämässä, miten musiikinopetus parhaiten soi yhdessä digitaalisuuden kanssa.

Wiredin listauksen aikaan Ovelinissa paahdettiin täysillä tuotekehityksen parissa. Nyt fokuksena on käyttäjäkunnan kasvattaminen.

Kaipainen kuittaa kysymyksen Yhdysvaltoihin muuttamisesta sanomalla, että "yritys on ja pysyy suomalaisena, mutta toki tärkeät markkina-alueet huomioidaan myös resursseissa".

Uudelle rahoituskierrokselle ei ole juuri nyt tarvetta, mutta sellainen siintää tulevaisuudessa.

Maailmantalouden kuohunta on peräti hyödyttänyt Ovelinia, Mikko Kaipainen katsoo. Ihmiset ovat varovaisempia rahojensa kanssa ja ostavat siksi ahkerammin halpoja sovelluksia kännykkään perinteisten ja kalliiden laatikkotuotteiden sijaan. Kaikilla yhtiön tuotteilla on noin 500 000 käyttäjää.

Onnistumisista iloitaan,
mokista opitaan


Vuonna 2006 perustettu Mendor on tekemässä suomalaista "teollisuushistoriaa" viemällä maailmalle laajassa mitassa, ellei peräti ensi kertaa diabeteksen hoitoon tarkoitettua diagnostiikkaa ja verensokerimittaria. Tuotteet lanseerataan tänä vuonna useilla isoilla markkinoilla EU:ssa.

Mendor on saanut tukea muun muassa Tekesiltä, Finnveralta ja Keksintösäätiöltä. Yksityisten sijoittajien joukossa on tunnettu bisnesenkeli, F-Securen perustaja ja Nokian hallituksen puheenjohtaja Risto Siilasmaa.

Rannan mielestä Suomen startup-kenttä on muuttunut ammattimaisemmaksi ja rohkeammaksi. Hän ei ole nähnyt kyräilyä firmojen välillä. Enemmänkin yhteen hiileen puhaltamista ja toisten menestyksistä iloitsemista.

– Myös toisten virheistä ja mokista oppimista. Mielestäni ekosysteemi toimii siis hienosti.

Kysy tai
kadu


Suomessa on tapahtunut selvä asennemuutos startup-skenen syntymisen myötä. Bäckmanin mielestä skenen nousu on paitsi tärkeää koko Suomen kannalta, myös osoitus siitä, että hyviä ideoita ei enää piilotella siiloissa siltä varalta, että joku toinen sen näkisi.

– Pikku hiljaa aletaan tajuta, että eivät asiakkaat maailmalta lopu, Bäckman kiteyttää. Hän kehottaa kysymään aktiivisesti neuvoa niiltä, jotka ovat vieneet yrityksiään jo maailmalle. Aloittelevassa firmassa hoetaan helposti näennäistotuuksia ja sitten vuosien päästä huomataan, että eihän se niin ollutkaan.

Ranta kiittää erityisesti Aalto-yliopiston Aaltoes-yrityshautomoa alkuvaiheen yritysten auttamisesta.

– Uskon, että Wired heräsi Suomen skeneen hyvin pitkälle Aaltoesin aloittaman positiivisen rumban takia. Heille kuuluu erityismaininta juurikin homman kansainvälisestä tunnettuudesta.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  1. 1

   Verkkokauppa.com julkaisi palautetuimpien tuotteiden Top 25 -listan

  2. 2

   Arvaisitko, minne Suomesta viedään lonkeroa tai tillivotkaa? ”Suomi on jälkijättöinen maa”

  3. 3

   Työkokeilu: Riitta, 53, teki raskasta työtä ”aidossa kaupan ympäristössä” – 9 euroa per päivä

  4. 4

   Yksin asuva, tulisitko toimeen 669 eurolla kuukaudessa?

  5. 5

   Miten hyvin tunnet suomalaiset logot? Tee 12 kysymyksen testi

  6. 6

   Skodaa oli päästö­manipuloitu, ostaja vaati 17 000 euron hinnan­alennusta – Viranomainen: Arvon alentumisesta ei näyttöä

  7. 7

   Ajatushautomo: Brittien elintasoa uhkaa pisin heikkeneminen 60 vuoteen

  8. 8

   Kommentti: Ekonomistien näkemykset eroavat kovasti – ja nyt sen näkee kuka vain

  9. 9

   Syksyn yhteishaun tulokset julki: näihin ammattikorkeakouluihin oli vaikeinta päästä

  10. 10

   Alennuksessa jopa autoja ja asuntoja – Black Friday vyöryttää tarjouksia jo torstai-iltana

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksin asuva, tulisitko toimeen 669 eurolla kuukaudessa?

  2. 2

   Rovion osake rajussa syöksyssä pörssissä – ”Brutaali pettymys”

  3. 3

   Työkokeilu: Riitta, 53, teki raskasta työtä ”aidossa kaupan ympäristössä” – 9 euroa per päivä

  4. 4

   Purkupäätös: Kojamon kerrostalo vajosi nopeasti 10 cm – ”Jotain siellä on tapahtunut”

  5. 5

   Arvaisitko, minne Suomesta viedään lonkeroa tai tillivotkaa? ”Suomi on jälkijättöinen maa”

  6. 6

   Verkkokauppa.com julkaisi palautetuimpien tuotteiden Top 25 -listan

  7. 7

   Miten hyvin tunnet suomalaiset logot? Tee 12 kysymyksen testi

  8. 8

   TS: Kerrostalo vajosi Turussa 10 senttiä – Kojamo purkaa rakennuksen

  9. 9

   Alennuksessa jopa autoja ja asuntoja – Black Friday vyöryttää tarjouksia jo torstai-iltana

  10. 10

   Syksyn yhteishaun tulokset julki: näihin ammattikorkeakouluihin oli vaikeinta päästä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Talo Thaimaassa ja citykämppä Espanjassa: Annika, 63, kertoo, miten Lahti vaihtui halpaan elämiseen auringossa

  2. 2

   Näin tukiloukku napsahtaa työtä tekevälle: palkkaa lisää 1 000 €/kk – tilille vain 209 € enemmän

  3. 3

   Riku Aallon yli 5 000 euron palkankorotus suututti kentän – osa erosi jo Teollisuusliitosta

  4. 4

   Miten hyvin tunnet suomalaiset logot? Tee 12 kysymyksen testi

  5. 5

   Suomen 100 suurinta metsänomistajaa: listan ykkösen metsät peittäisivät Kehä I:n sisälle jäävän Helsingin

  6. 6

   Juho muutti Puolaan töihin palvelemaan suomalaisia – ”Muistan yllättyneeni katsoessani ensimmäistä palkkakuittia”

  7. 7

   Suomalaisesta nollan euron setelistä tuli hitti – joidenkin arvo voi nousta huimasti

  8. 8

   Ilkka, 62, nostaa eläkettä ja käy kokopäivätöissä – ”Kyllä tässä pääsee voitolle”

  9. 9

   Riku, 24, kilpailutti kahta pankkia: 9. tarjous asuntolainasta kelpasi – säästöä 7 000 euroa

  10. 10

   Luvattomat poissaolot ovat työ­paikkojen vakio­riidanaiheita –”selkeä irtisanomis­peruste”

  11. Näytä lisää