Raaka-aineiden halpeneminen jatkuu - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Raaka-aineiden halpeneminen jatkuu

Raaka-aineiden hinnat laskevat tänä vuonna saman verran kuin viime vuonna eli kolme prosenttia, ennustaa Euroopan suhdannelaitosten liitto AIECE raportissaan.

6.5.2013 19:50 | Päivitetty 6.5.2013 19:52

AIECE:n mukaan ensi vuonna raaka-ainehinnat laskisivat prosentin.

Syynä raaka-aineiden halpenemiseen on hidas talouskasvu ja sen aiheuttama raaka-aineiden ylitarjonta. Joistakin maatalousperäisistä raaka-aineista on tosin ollut tilapäisesti pulaa poikkeuksellisten sääolojen vuoksi. AIECE arvioi kuitenkin, että pula hellittää, jos sään vaihtelut pysyvät normaaleina.

Tänä vuonna eniten hintojen laskua olisi elintarvikkeissa ja perusmetalleissa. Elintarvikkeiden hinnat laskisivat ennusteen mukaan jopa 10 prosenttia. Perusmetallien hinnat laskisivat neljä prosenttia. Sen sijaan rautaromun hinta nousisi kuusi prosenttia.

Raakaöljyn hinnan AIECE ennakoi alenevan tänä vuonna kaksi prosenttia. Öljyn tuotanto kasvaa etenkin OPEC-maiden ulkopuolella ja sen tuotannossa hyödynnetään muita kuin tavanomaisia lähteitä. OPEC-maiden ja etenkin Saudi-Arabian odotetaan kuitenkin rajoittavan tuotantoaan, jotta hinnat pysyisivät vakaana.

Maakaasun hinnassa on laskupainetta, sillä liuskekaasun tuotanto lisääntyy Yhdysvalloissa.

Elintarvikkeissa hinnat nousivat voimakkaasti vuonna 2011, mutta laskivat viime vuonna viisi prosenttia. Hintakehitys vaihteli eri raaka-aineissa. Soijan hinta nousi 10 prosenttia, mutta kahvi, tee ja kaakao halpenivat liki neljänneksellä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?