Aurinkoenergian hinta laskee ja käyttö yleistyy - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Aurinkoenergisempi maailma kasvien konsteilla

Aalto-yliopiston professori Peter Lund uskoo, että vuonna 2050 aurinkosähkön osuus saattaa olla jo neljännes maapallon kaikesta sähköstä. Apuna olisivat ns. kolmannen sukupolven aurinkokennot eli eräänlaiset väriainekennot, jotka matkivat luonnon fotosynteesiä.

25.4.2013 20:06 | Päivitetty 25.4.2013 20:34

Aurinkoenergian käytön yleistymisen taustalla on aurinkokennojen hyötysuhteen parantuminen ja niiden hinnan lasku.

Peter Lundin tutkimusryhmä kehittää Suomen Akatemian Kestävä energia -tutkimusohjelmassa kolmannen sukupolven aurinkokennoja. Tavoitteena on tuottaa suuren mittakaavan ratkaisuja uusiutuvan energian hyödyntämiselle.

– Tausta-ajatuksena tutkimuksessa on, että pääosa energiastamme voitaisiin tulevaisuudessa tuottaa uusiutuvilla energialähteillä kuten aurinko- ja tuulivoimalla. Tätä varten tarvitaan teolliseen massatuotantoon sopivaa energiateknologiaa sekä energiajärjestelmän parannuksia, jotka mahdollistavat laajan, vaihtelevan energiatuotannon, Lund sanoo.

Kolmannen sukupolven aurinkokennot ovat niin sanottuja väriainekennoja, jotka matkivat luonnon fotosynteesiä.

Näiden kennojen etu on, että niissä käytettävät perusmateriaalit ovat helposti saatavilla ja kennot ovat yksinkertaisia rakentaa. Materiaalit ja tuotantomenetelmät ovat lisäksi edullisia.

– Voisimme esimerkiksi Helsingissä tuottaa kaupungin sähköstä hyvinkin 75 prosenttia tuulivoimalla. Se onnistuisi ylimitoittamalla tuulivoima reippaasti niin, että sitä riittäisi tyynemmälläkin säällä. Myrskyn tuulihuiput ajettaisiin puolestaan lämpönä kaukolämpöverkkoon, hän arvioi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?