Luottamusmies: Ex-nokialaiset pihalle, työt Suomessa intialaisille

Intialaiselle Tata Consultancy Servicesin ulkoistetut nokialaiset saivat eilen tiedon valtavista yt-neuvotteluista sähköpostitse. TCS:n Espoon luottamusmies pelkää, että jatkossa työt teetetään Suomessa työskentelevillä intialaisilla työntekijöillä, joilla on ulkomaiset työsopimukset.

| Päivitetty

Konsulttiyhtiö Tata Consulting Servicesin (TCS) Espoon luottamusmies Anne Jääskeläinen pelkää, että osa irtisanomisuhan alla olevien töistä siirtyy Suomessa ulkomaalaisilla sopimuksilla työskenteleville työntekijöille. Lisäksi osa työstä voi siirtyä suoraan Intiaan.

– Omien tietojeni mukaan TCS:llä työskentelee suomalaisella työsopimuksella noin 450 työntekijää. Intialaisilla tai muunmaalaisilla työsopimuksilla täällä työskentelee monta sataa ihmistä, he istuvat täällä ihan meidän naapureinamme, Jääskeläinen sanoo.

– En tiedä, mikä työsopimus heillä on, mutta suomalainen se ei ole. Heillä on aivan erilaiset työehdot ja palkkataso kuin meillä, eivätkä he maksa Suomeen veroja. Pelkäämme, että työmme siirtyy ihmisille, jotka tekevät sen todennäköisesti halvemmalla ja maksamatta Suomeen penniäkään veroja, Jääskeläinen jatkaa.

Taloussanomat ei tavoittanut TCS:n edustajia kommentoimaan väitteitä. Eilen lähettämässään tiedotteessa TCS kertoi, että yhtiö ei kommentoi yt-neuvotteluja ennen niiden päättymistä.

Kolmasosapellolle

TCS kertoi eilen aloittavansa yhteistoimintaneuvottelut, jotka tähtäävät korkeintaan 290 työntekijän irtisanomiseen. Intialainen TCS on toinen yrityksistä, joille matkapuhelinvalmistaja Nokia on tänä keväänä ulkoistanut tietohallintoaan.

– Se on aivan valtava määrä. Olemme olleet yrityksessä kuusi viikkoa, ja nyt kahta kolmasosaa ollaan pistämässä pellolle, itsekin Nokialta siirtynyt Jääskeläinen sanoo.

Tieto yt-neuvotteluista tuli työntekijöille tiistaina sähköpostilla. Sen kummempaa tiedotustilaisuutta työntekijöille ei järjestetty. Jääskeläisen mukaan yrityksen johto on eiliseen asti toistellut, että yrityksen taloudellinen tila on hyvä ja töitä riittää.

TCS:n Suomen työntekijät ovat tänään marssineet ulos työpaikoiltaan yt-neuvottelujen vuoksi. Suomessa TCS:llä on työntekijöitä Espoossa, Salossa ja Tampereella.

– Ihmiset spontaanisti totesivat, että he lähtevät nyt työpaikoiltaan pois. Tämä on selvä osoitus työntekijöiden šokista ja suuttumuksesta, Jääskeläinen sanoo.

Säästääkö Nokia irtisanomispaketeissa?

Jääskeläinen ei halua ottaa kantaa siihen, yrittääkö Nokia säästää irtisanomispaketeissa ulkoistamalla työntekijöitä muihin yrityksiin.

– Sitä on mahdotonta tietää. Meidän kollegoita kuitenkin irtisanottiin Nokialta kuusi viikkoa sitten. Miksi meidät sitten siirrettiin toiseen yritykseen? Pyrimme luonnollisesti siihen, että saamme samat irtisanomisehdot kuin Nokialta irtisanotut kollegatkin, Jääskeläinen sanoo.

Nokia on aikaisemminkin siirtänyt työntekijöitään muille yrityksille, jotka ovat myöhemmin vähentäneet työntekijöitään eropaketein ja irtisanomisin. Edellisen kerran vastaavaa tapahtui, kun Nokia ulkoisti Symbian-kehittäjiään Accenturelle.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?