Teknologiayhtiöiden synkkyys jatkuu

Teknologiateollisuuden näkymät ovat kevään koittaessa varsin synkät: tilaukset supistuvat, liikevaihto sukeltaa ja neljännes yrityksistä on tappiollisia. Tämä käy ilmi alan etujärjestön tilannekatsauksesta.

24.4.2013 12:19 | Päivitetty 24.4.2013 12:16

Teknologiateollisuuden tiedustelun mukaan suomalaisten alan yritysten saamien tilausten arvo supistui tammi-maaliskuussa 16 prosenttia vuotta aiempaan verrattuna. Viime vuoden viimeiseen neljännekseen verrattuna tilausten arvo kutistui 22 prosenttia.

Tilauskannan arvo oli maaliskuun lopussa kahdeksan prosenttia pienempi kuin samaan aikaan viime vuonna.

– Viennin romahtaminen ja jääminen matalalle tasolle on Suomen taloushistoriassa poikkeuksellista. Aikaisemmin ei ole koettu kehitystä, jossa vienti ei palaudukaan taantumaa tai lamaa edeltävälle tasolle, Teknologiateollisuuden toimitusjohtaja Jorma Turunen sanoo tiedotteessa.

Teknologiateollisuus arvioikin, että alan yritysten liikevaihto pysyy lähikuukausina viime vuotta alemmalla tasolla.

Teknologiateollisuuden osuus Suomen koko viennistä on 60 prosenttia. Alan liikevaihdosta 70 prosenttia kertyy globaaleilta markkinoilta.

Teknologiateollisuuden yritysten henkilöstön määrä Suomessa väheni tammi-maaliskuussa hieman vuodenvaihteesta ja oli noin 288 000. Maaliskuun lopussa henkilöstöstä noin 20 000 oli lomautusjärjestelyjen piirissä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?