Forbes: Nämä ovat nyt maailman suurimmat yritykset - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Forbes: Nämä ovat nyt maailman suurimmat yritykset

Julkaistu: 18.4.2013 17:35, Päivitetty 18.4.2013 17:35

Kiinalainen IBCB-pankki ponkaisi talouslehti Forbesin maailman suurimpien yritysten listan ykköseksi. Suomalaisia yrityksiä löytyy listalta yksitoista, niistä korkeimmalle kipusi Sampo.

Kiinalainen IBCB-pankki on nyt Forbes-talouslehden mukaan maailman suurin yritys. Toiseksi suurin yritys lehden vuotuisella Global 2000 -listalla on China Construction Bank ja kolmossijaa pitää yhdysvaltalaispankki JP Morgan Chase.

Viime vuoden kärkipaikkaa pitänyt öljy-yhtiö, yhdysvaltalainen Exxon Mobil putosi tänä vuonna sijalle viisi, vaikka onkin edelleen maailman kannattavin yhtiö. Forbes-lehden listalla tunnusluvuista huomioidaan liikevaihto ja -voitto, varallisuus ja markkina-arvo yhtä suurella painoarvolla, jotta kuva yhtiöistä on monipuolinen. Kiinalaiset yritykset ovat Forbesin listalla vahvassa vedossa, sillä kymmenen parhaan joukossa niitä on neljä. Kärkikymmenikössä nelospaikkaa pitää yhdysvaltalainen General Electric -monialajätti ja sijoilta 6-10 löytyvät brittipankki HSBC, hollantilainen Royal Dutch Shell, Agricultural Bank China, yhdysvaltalainen sijoitusyhtiö Berkshire Hathaway sekä öljy-yhtiö Petro China. Apple säilytti edelleen paikkansa markkina-arvoltaan maailman arvokkaimpana yhtiönä. Suomalaisia yhtiöitä on Global 2000 -listalla yksitoista. Korkeimmalle ylsi Sampo sijalla 430. Sen perässä seuraavat Fortum (480) ja Nokia (689). Muut suomalaiset ovat Stora Enso, Kone, Pohjola Pankki, UPM, Metso, Wärtsilä, Neste Oil ja Kesko. Listan vahvin toimiala on pankit ja rahoitus, toiseksi vahvin edustus on öljy- ja kaasuliiketoiminnassa. Suurin valtio on Yhdysvallat, jolla on 543 yritystä listalla. Toiseksi runsain edustus on Japanilla (251).

Tuoreimmat osastosta