Rakennetun ympäristön kunto heikkenee – avuksi kaivataan omaa ministeriötä - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Rakennetun ympäristön kunto heikkenee Suomessa

Asiantuntijaoiden mukaan talot, tiet ja muut rakennetun ympäristön järjestelmät ovat muuttumassa yhä huonompaan suuntaan. Ratkaisuksi esitetään omaa ministeriötä. Kansalaiskyselyyn vastanneet suomalaiset olivat kuitenkin tyytyväisiä elinympäristöönsä.

18.4.2013 16:20 | Päivitetty 18.4.2013 16:19

Asiantuntijat antoivat yhdeksän suomalaisen työssäkäyntialueen rakennuksille kouluarvosanan 7+ paneelityössä, joka tehtiin helmi-maaliskuussa. Liikenneverkot saivat arvosanan 7 ja yhdyskuntatekniset järjestelmät 8-. Arvosanat ovat laskussa ja suunnan nähtiin olevan yhä huonompaan päin, kertoo Rakennetun omaisuuden tila ROTI 2013 –raportti.

Rakennetun ympäristön alamäen syinä pidetään kustannustason nousua, kunnossapidon määrärahojen pienenemistä ja heikkoa tilaajaosaamista. Osa rakenteista on myös tullut käyttöikänsä päähän.

Asiantuntijat luovuttivat raporttinsa kuntaministeri Henna Virkkuselle. Heidän ehdotuksensa ongelmien vähentämiseksi on se, että Suomeen perustettaisiin uusi ministeriö, joka huolehtisi maankäytöstä, rakentamisesta, asumisesta sekä liikenteen kehittämisestä ja ohjauksesta.Asukkaat tyytyväisiä – autoilijat tyytymättömiä

ROTI-raportin yhteydessä tehtiin myös kansalaiskysely, joka käsitteli suomalaisten elinympäristöä. Yli neljä viidesosaa vastaajista piti elinympäristöään hyvänä ja turvallisena verrattuna muihin maihin.

Hyvään asumiseen kuuluvat suomalaisten mielestä riittävä määrä tilaa, edulliset asumiskustannukset ja ja oma rauha. Noin viidennes vastaajista arvosti myös asunnon muunneltavuutta, ekologisuutta ja esteettömyyttä.

Liikkumisessa tyytyväisimpiä olivat pyöräilijät, kävelijät ja julkisen liikenteen käyttäjät.  Tyytymättömimpiä olivat autoilijat, joita oli vastaajien joukossa eniten, yhteensä 49 prosenttia.

Arjen liikkumisessa arvostettiin asunnon hyvää sijaintia suhteessa päivittäisiin liikkumiskohteisiin sekä lyhyitä ja luotettavia matka-aikoja. Kaksi kolmesta käytti liikkumista tukevia mobiilipalveluja ja vajaa puolet tutki reaaliaikaista liikennetietoa.

Taloustutkimuksen tekemään kansalaiskyselyyn vastasi  1178 henkilöä yhdeksällä Suomen kaupunkialueella.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?