"Päästöoikeuksien kallistuminen rasittaisi erityisesti Suomea" - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

"Päästöoikeuksien kallistuminen rasittaisi erityisesti Suomea"

Elinkeinoelämän keskusliitto EK kiittelee Euroopan parlamentin päästöoikeuksien huutokauppaa koskevaa päätöstä. Parlamentti ei halua lykätä uusien päästöoikeuksien huutokauppaa, mikä EK:n mielestä on hyvä asia Euroopan kilpailukyvylle, työllisyydelle ja investoinneille. Teknologiateollisuuden mukaan päästöoikeuksien hinnannousu tuntuisi etenkin Suomessa.

16.4.2013 15:54 | Päivitetty 16.4.2013 18:36

Parlamentti hylkäsi äänestyksessään Strasbourgissa komission esityksen, joka olisi lykännyt unionin päästökauppaan kuuluvien uusien päästöoikeuksien huutokauppaamisen vuosikymmenen loppupuolelle.

EK:n mukaan päästöoikeuksien lykkääminen olisi nostanut Suomen energiakustannuksia jopa 200 miljoonaa euroa vuodessa.

– Tämä olisi vaikuttanut niin yritysten kilpailukykyyn kuin kuluttajien elinkustannuksiin ja ostovoimaan. Päästökaupan pelisääntöjen muuttaminen poliittisin operaatioin olisi myös vaikeuttanut investointitoimintaa niin Suomessa kuin Euroopassakin,  EK:n asiantuntija Kati Ruohomäki sanoo tiedotteessa.

Teknologiateollisuus: Päätös olisiosunut Suomeen

Myös Teknologiateollisuus on tyytyväinen parlamentin päätökseen.

Etujärjestön mukaan päästöoikeuksien hinnat ovat laskeneet talouden taantuman vuoksi, ja siksi hinta normalisoituu talouden elpyessä. Hintojen nousu taas kurittaisi erityisesti Suomen kansantaloutta, koska sen vientiteollisuus käyttää paljon energiaa.

– Uusiutuvan energian ja cleantechin markkinat ovat lupaavat, ja niitä edistetään parhaiten luomalla teollisuudelle suotuisa ja vakaa toimintaympäristö, Teknologiateollisuuden johtaja Mika Nykänen sanoo.

– Backloading [huutokaupan siirtäminen] johtaisi epävarmuuteen ja vaarantaisi energiaintensiivisen vientiteollisuuden toimintaedellytykset.

Komission esitys etenee seuraavaksi EU:n ministerineuvoston käsittelyyn.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?