Tukiohjelmat päättyivät – vihreät investoinnit laskivat kuin lehmän häntä

Kun vihreää energiaa kannattelevia kehitysohjelmia on viime kuukausina päättynyt, energiainvestoinnit laskivat pohjalukemiin.

15.4.2013 10:32 | Päivitetty 15.4.2013 10:32

Uusiutuvaan energiaan kohdennetut investoinnit ovat painuneet pohjalukemiin maailmalla. Tammi-maaliskuussa investoinnit supistuivat 22 prosenttia.

Puhtaaseen energiaan käytettiin alkuvuodesta noin 31 miljardia euroa, mikä on neljännesvuosijaksolla vähiten sitten vuoden 2009.

Viime vuonna vastaavana aikana uusiutuvaan energiaan investoitiin 38 miljardia euroa.

– Edellisen taantuman jälkeen käynnistetyistä mittavista tukiohjelmista monet ovat päättyneet viimeisen 18 kuukauden aikana, toimitusjohtaja Michael Liebreich Bloomberg New Energy Finance -tutkimusyhtiöstä sanoi.

Suuret aurinko- ja tuulivoimayhtiöt, kuten Yingli Green Energy Holding ja Vestas Wind Systems kärsivät hinnanlaskusta, kun kasvava kilpailu uusiutuvan energian markkinoilla ja ylikapasiteetti painavat hintoja.

Yhdysvalloissa investoinnit uusiutuviin ja energiatehokkaisiin teknologioihin romahtivat 54 prosenttia. Kiinassa laskua oli 15 prosenttia.

Euroopassa määrä väheni neljänneksen, reiluun kymmeneen miljardiin euroon.

Aurinkoisessa Espanjassa investoinnit romahtivat rajuimmin.

Aurinkopaneelihinnan lasku on saanut joitakin maita vähentämään tukia aurinkoenergialle. Sitä ei ole monissa maissa pidetty vielä kannattavana energiamuotona ilman tukea.

Liebreich sanoo, että energian investointien pitäisi pikemminkin tuplaantua vuoteen 2020 mennessä kuin laskea, jotta päästötavoitteet saavutettaisiin.

Euroopan unioni on asettanut uusiutuvan energian direktiivissä Suomelle tavoitteeksi nostaa puhtaan energian osuus 28,5 prosentista 38 prosenttiin 2020 mennessä.

Viime aikojen kehityksessä on tavoitteen kannalta Suomessakin huolestuttavia piirteitä. Bioenergia ry:n Pöyryltä tilaaman selvityksen mukaan kivihiilellä ja muulla tuontienergialla on korvattu lähes 85 prosenttia turvepulan aiheuttamasta energiantarpeesta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?