Verkkokaupan kasvu taittui - rahapelit ja pikavipit vedossa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Verkkokaupan kasvu taittui - rahapelit ja pikavipit vedossa

Julkaistu: 9.4.2013 13:37, Päivitetty 9.4.2013 13:40

Suomen verkkokauppa jatkoi kasvuaan viime vuonna, mutta aiempia vuosia hitaammin. Nousevia aloja ovat ruoka- ja rautatavarakauppa sekä rahapelit ja pikavipit.

Verkossa tapahtuva kaupankäynti on kasvanut vuosi vuodelta. Nyt kasvuvauhti näyttäisi hidastuneen, kertoo tuore verkkokauppatilasto, joka kertoo viime vuoden tilanteesta. Vauhdin hyytyminen kiusaa pahemmin kotimaista kaupankäyntiä kuin ostoksia ulkomailta.

Verkkokauppatilastoa kokoavat Asiakkuusmarkkinointiliitto, Kaupan liitto ja TNS Gallup. Ne ovat päätyneet käsittelemään netissä tapahtuvaa kaupankäyntiä hyvin laajasti, sillä mukana on paljon muutakin kuin tavarakauppaa. Tilastoihin otetaan paljon muutakin pikavipeistä rahapeleihin.

Juuri pikavippien ja rahapelien kasvu on ollut vauhdikasta – ylipäänsä palvelujen nettimyynti on kasvanut. Sen sijaan monet suuret ryhmät, kuten asunto-, auto- ja venekauppa ovat olleet alamaissa, minkä vuoksi nettikaupan kokonaisarvo ei enää juuri ole kasvanut.

Jos auto- ja venekauppa jätetään pois, tavarakauppa kasvoi sentään viitisen prosenttia. Vahvasti nousevia aloja tavarapuolella ovat elintarvikkeiden ja rautakauppatavaran myynti. Niiden lähtötaso on tosin ollut alhainen, joten suhteellinen kasvu on merkitystään komeampaa.

- Näyttää siltä, että yleinen taloudellinen tilanne ja varovaisuus vaikuttavat kaikkeen kuluttamiseen, myös verkko-ostamiseen. Tämä näkyy siinä, että verkko-ostajien määrä kasvaa, mutta yksittäisen kuluttajan tekemien ostosten määrä ei niinkään, TNS Gallupin Digital-yksikön johtaja Ville Wikström sanoo.

Verkkokaupan kokonaisarvo kasvoi tilaston mukaan vuodesta 2011 vuoteen 2012 vain prosentin verran. Ilman ulkomailta tehtyjen ostosten osuutta nettikauppa olisi peräti supistunut: ostokset ulkomailta kasvoivat 16 prosenttia, ja sen osuus koko potista on 15 prosenttia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?