USA:ssa etsitään turvaa kultarahoista, jos dollari romahtaa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Jos dollari romahtaa, täällä voi pian ostaa leipää kultarahoilla

Kuvituskuva
Julkaistu: 8.4.2013 20:12, Päivitetty 8.4.2013 20:16

Ainakin 12 Yhdysvaltain osavaltiossa aiotaan hyväksyä kulta- ja hopea maksuvälineiksi. Syynä on pelko dollarin romahtamisesta.

Utahin osavaltio laillisti kulta- ja hopeaharkot maksuvälineinä 2011. Nyt muun muassa Arizonassa, Kansasissa ja Etelä-Carolinassa sekä useassa muussa osavaltiossa on suunnitteilla saman suuntaisia lakimuutoksia.

Esimerkiksi Arizonassa jalometalleista tehdyt kolikot aiotaan hyväksyä maksuvälineiksi. Laki on jo pitkällä ja on saanut muun muassa senaatin hyväksynnän.

Muutokset ovat kuin kaikuja ajoilta, jolloin kolikot lyötiin harvinaisista ja jo itsessään arvokkaista jalometalleista. Nytkin taustalla on ajatus, että kulta ei menetä arvoaan, vaikka dollarille tapahtuisikin jotakin.

– On pelkoa, että hallitus tai erityisesti (Yhdysvaltain keskuspankin pääjohtaja Ben) Bernanke toteuttavat politiikkaa, joka johtaa dollarin romahdukseen, vaihtoehtovaluuttoihin perehtynyt tutkija Loren Gatch sanoi.

Toistaiseksi esimerkiksi Yhdysvaltain inflaatio on kuitenkin pysynyt varsin maltillisella tasolla. Helmikuussa kuluttajahinnat kallistuivat 1,3 prosenttia viime vuodesta.

Kullan ja hopean käytössä maksuvälineinä on myös useita käytännön ongelmia. Esimerkiksi Utahissa viranomaiset eivät ole vielä ratkaisseet, miten veronsa voisi maksaa jalometalleissa. Osavaltion kamreeri Richard Ellis arvioi, että kultaa ja hopeaa käytetään kuitenkin ehkä maksuvälineinä yksilöiden välillä.

Tuoreimmat osastosta