Uponnut kultalaiva tuhosi Espanjan talouden - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Uponnut kultalaiva tuhosi Espanjan talouden

Kuvituskuva
Julkaistu: 8.4.2013 17:41, Päivitetty 8.4.2013 18:00

Uudet löydökset vuonna 1662 uponneesta laivasta kertovat hämmästyttävän tarinan velkaisesta maasta, joka ajautui pankkikriisiin.

Lähes neljäsataa vuotta sitten Floridan edustalle uponneesta espanjalaisesta laivanhylystä on paljastunut uusia tietoja, kertoo sanomalehti Daily Telegraph.

Uusilla tutkimustekniikoilla ja -menetelmillä meren pohjasta on löydetty muun muassa 18 kultaharkkoa ja 1184 espanjalaista hopeadollaria. Tutkimuksia johtanut Odyssey Marine Exploration -yhtiö uskoo, että kyseessä on Buen Jesus y Nuestra Senora del Rosario -laivan hylky.

Vuonna 1662 uponneen Buen Jesus y Nuestra Senora del Rosarion tarina on kiinnostava. Laiva oli yksi niistä 28 aluksesta, jotka oli lastattu täyteen Amerikan aarteita ja jotka olivat matkalla takaisin emo-Espanjaan.

Brittilehden mukaan laiva ei kuitenkaan koskaan päässyt perille, vaan hurrikaani upotti sen. Asiantuntijoiden mukaan laivan uppoaminen edesauttoi osaltaan Espanjan imperiumin murentumista.

– Tämä on tärkein löydetty espanjalaisen kaljuuna, koska sen uppoamisella oli aikanaan niin suuri merkitys, arvioi brittiläinen meriarkeologi Sean Kingsley The Times -sanomalehdelle.

– Laivan uppoaminen syöksi Madridin pankin vararikkoon aikana, jolloin Espanjassa laukkasi 300 prosentin inflaatio ja maa oli vakavissa veloissa loputtomien sotiensa takia. Espanja ei koskaan toipunut menetyksestä.

Daily Telegraphin mukaan Odyssey Marine Exploration -yhtiö aikoo laittaa löydökset esille pääkonttoriinsa. Viime vuonna yhtiö hävisi toista hylkyä ja sen lastia käsitelleen oikeuskiistan Espanjan valtiolle.

Tuomioistuin määräsi lastin kulta- ja hopeakolikkoineen palautettavaksi Espanjalle. Lasti on esillä parhaillaan museossa Cartagenassa Espanjassa.

Tuoreimmat osastosta