Fiva: Marginaalien muutokset nostaneet esiin asiakkaansuojakysymyksiä - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Fiva paimentaa pankkeja – korkoon ei saa aina koskea

Matala korkotaso aiheuttaa pankeille kannattavuuspaineita, joiden takia pankit nostavat lainamarginaalejaan. Finanssivalvonta on lähettänyt pankeille paimenkirjeen tilanteista, joissa vanhojen lainojen marginaalia ei saa nostaa.

5.4.2013 13:41 | Päivitetty 5.4.2013 13:44

Finanssivalvonta (Fiva) on lähettänyt marginaaleja nostaville pankeille paimenkirjeen. Kirjeellä Fiva pyrkii suitsimaan pankkien käytäntöjä nostaa lainamarginaaleja.

Lainamarginaalit ovat nousseet tasaista tahtia yli puolitoista vuotta. Tammikuussa 2013 keskimääräinen uuden asuntolainan korko oli keskimäärin 1,4 prosenttia, ilmenee Suomen Pankin tuoreesta Rahoitusmarkkinaraportista.

Pankit eivät ole nostaneet marginaaleja ainoastaan uusissa lainoissa. Fiva ja ja Vakuutus- ja rahoitusneuvonta (Fine) ovat aiemminkin olleet huolissaan vanhojen lainojen marginaalien nostamisesta.

– Kustannuspaineista huolimatta meidän pitää katsoa sen perään, että pankit pysyvät sopimuksissa, joita ne ovat aikoinaan sopineet, Fivan johtaja Anneli Tuominen sanoi tänään rahoitusmarkkinavalvojan tiedotustilaisuudessa.

Lyhennysvapaa,viitekoron vaihto…

Tänään raportin valvottavien tilasta julkaisseen Fivan mukaan asiakkaan marginaalia tai korkoa ei tule korottaa, jos aikaisemmin on sovittu tai on syntynyt käsitys, että esimerkiksi lyhennysvapaan pyytäminen tai maksuohjelman muuttaminen ei vaikuta luoton muihin ehtoihin.

Fivan mukaan myöskään ylimääräinen lyhennys, viitekoron vaihto, vakuuden vaihtaminen tai luottojen yhdisteleminen eivät sinällään ole perusteita marginaalin tai koron korottamiselle.

– Muissa Pohjoismaissa on sangen helppo nostaa marginaalia. Meillä on tiukemmat säännöt, mikä on hyvä, Tuominen sanoi tiedotustilaisuudessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?