HS: Veroparatiisi-Panamasta paljastui satoja suomalaisia yhtiöitä - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

HS: Veroparatiisi-Panamasta paljastui satoja suomalaisia yhtiöitä

Panamassa on satoja suomalaisten omistamia yhtiötä, joista osan tarkoituksena voi olla verosuunnittelu. Suomen verottaja pääsee yhtiöiden jäljille todennäköisesti jo tänä vuonna.

5.4.2013 9:07 | Päivitetty 5.4.2013 9:27

Sadat suomalaiset omistavat yhtiön Panamassa tai toimivat veroparatiisissa yrityksen johtotehtävissä, kertoo Helsingin Sanomat. Joissain tapauksissa kyse voi olla verosuunnittelusta.

Osa suomalaisten Panamaan perustamista yhtiöistä on perustettu kaupankäyntiä varten tai siksi, että suomalaisomistaja asuu Panamassa. Tietyissä  tapauksissa kyseessä voi olla veronmaksun minimointi tai varojen kätkeminen. 

Osa yhtiöistä on perustettu jo 1980- ja 1990 -luvuilla, jolloin Suomessa oli vielä voimassa varallisuusvero. Osa yhtiöistä on jo lakkautettu.

Suomalaisten hallussa olevien yhtiöiden tarkkaa määrää on vaikea selvittää, sillä niiden johdossa on myös henkilöitä, jotka käyttävät määräysvaltaa todellisen omistajan nimittäminä. Panamaan on rekisteröity useita yhtiöitä, joiden nimi viittaa Suomeen, mutta niiden johtajina ei ole suomalaisia henkilöitä.

Valtiovarainministeriön mukaan Suomen ja Panaman välillä on jo tehty sopimus verotietojen vaihdosta. Sopimus astuu virallisesti voimaan kuluvan vuoden aikana.

Helsingin Sanomat sai haltuunsa satojentuhansien panamalaisyritysten tiedot vuoteen 2010 ulottuvasta tietokannasta, jonka on koonnut brittiläinen hakkeri käyttämällä hyväksi Panaman arvopaperiviranomaisten julkisia tietoja.

Suomalaisyritysten veroparatiisikytkyjä on ihmetelty julkisuudessa aiemminkin. Muun muassa Taloussanomat kertoi jo viime vuonna muun muassa Leningrad Cowboys-yhtyeen nokkamiesten erikoisista Panama-järjestelyistä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?