Luokkayhteiskunnan uudet luokat - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Luokkayhteiskunnan uudet luokat

Britit puhuvat vieläkin mielellään yhteiskuntaluokistaan, mutta maailman muuttuessa moni ei mahdu vanhoihin laatikoihin. Nyt BBC sovittaa meidät oikeisiin koloihin.

5.4.2013 7:03 | Päivitetty 4.4.2013 13:29

Vanhoina hyvinä aikoina jokainen britti tiesi, kuuluuko hän työväenluokkaan, keskiluokkaan vai yläluokkaan. Lihakauppias ja kirjanpitäjä löysivät itsensä keskiluokan alimmalta portaalta, mutta lääkäri ja juristi tiesivät kuuluvansa sen ylimpään osaan.

Luokka kertoi briteistä muutakin kuin pelkän tulotason. Se rajasi tuttavapiirin, elämäntyylin ja harrastukset. Jalkapallo kuului kaikille, rugby keski- ja yläluokalle ja poolo hevostelevalle yläluokalle. Helppoa!

Me maahanmuuttajat ihmettelemme brittien intoa itsensä luokitteluun, joten minäkin olen aina kuvannut itseäni ja sukuani täysin luokattomaksi. Joukkoomme kuuluu kaikenlaisia eläjiä ja lopultahan jokainen on oman onnensa seppä.

Monet brittiystävänikään eivät oikein sovi vanhoihin lokeroihin. Etenkin työläistaustan miehet ovat vailla omaa laatikkoa, kun he eivät enää katoa kaivoksiin vaimojensa tekemien kolmioleipien kanssa. Kaivoksia ei juuri ole, tehtaat eivät teetä liukuhihnatöitä eivätkä vaimot tee eväitä.

Seitsemän uutta luokkaa

Yleisradioyhtiö BBC aloitti vuonna 2011 verkkokyselyn, jonka 116 000 vastauksen perusteella vain alle 40 prosenttia briteistä mahtuu enää perinteisten luokkamäärittelyjen sisälle.

Erityinen kato on käynyt perinteisessä työväenluokassa, johon uuden tiedon perusteella kuuluu enää 14 prosenttia väestöstä – ja heistäkin puolet on jo eläkeiässä. Tämä perinteinen työväki elää taloudellisesti vakaasti, mutta jokseenkin vaatimattomasti.

Ennen heitä oli puolet kansasta, mutta heidän jälkeläisensä ovat kiertäneet sosiaalisen arvostuksen rattailla moneen suuntaan. Uusi, nuori työväenluokka muodostuu palvelualojen nuorehkoista työntekijöistä (lähes viidennes väestöstä). He ovat sosiaalisesti verkostoituvia ja kokeilunhaluisia uusien kulttuurimuotojen airuita, joiden elämäntavassa työläistausta ei näy.

Työväenluokasta ovat lähtöisin myös monet hyvintoimeentulevat työntekijät (15 prosenttia väestöstä). He kansoittavat Britannian vanhoja teollisuuskaupunkeja ja elävät taloudellisesti turvallista ja kulttuurillisesti avaraa elämää kaltaistensa kanssa.

Peräti 15 prosenttia entisestä työväestöstä on vajonnut uhanalaiseen alaluokkaan. Uhanalaiseen siksi, että heidän elämänsä on täynnä erilaisia vaaroja ja monttuja, joihin putoavalle käy entistä kurjemmin. Itse luokka ei ole lainkaan uhanalainen – vaan pikemminkin taas laman ja leikkausten ansiosta kovassa kasvussa.

Vanha keskiluokka on pitänyt pintansa, mutta sen nykypolvet ovat saaneet uusia kavereita parhaiten menestyneiden työväen poikien ja tyttöjen joukosta. Vakiintuneeseen keskiluokkaan kuuluu joka neljäs britti.

Lisäksi BBC löytää kokonaisen uuden tieteellis-teknisen vähemmistökeskiluokan, jonka jäsenet tekevät tiedettä ja tutkimusta ja seurustelevat itsensä kaltaisten nörttien ja älykköjen kanssa Britannian yliopistokaupunkien lähiöissä ja Lontoon länsipuolen piilaaksossa. Heihin kuuluu kuusi prosenttia väestöstä.

Britannian eliitti asustaa Lontoossa ja sen ympäristössä ja nauttii maan parhaista tuloista, hulppeimmista harrastuksista ja pettämättömistä suhteista muihin eliitin jäseniin (kuusi prosenttia kansasta). Tyypillistä tälle luokalle on, ettei se avaa oviaan ulkopuolisille, vaikka nämä kuinka koputtelisivat.

Kaltaisteni kanssa

Suomalaisena vastustan luontaisesti luokitteluja, mutta ryhdyn kuitenkin leikkimään BBC:n verkkosivuilla olevan luokkalaskurin kanssa. Yksinkertainen laskuri sijoittaa minut hyvintoimeentulevien työntekijöiden joukkoon, tarkempi kyselynivaska vakiintuneeseen keskiluokkaan.

Innostun luokittelemaan myös tuttaviani sekä kyselemällä muutamilta vastauksia että kuvittelemalla, mitä muut parhaiten tuntemani ihmiset sanoisivat. Sitten luokittelen myös suomalaiset sukulaiseni ja ystäväni.

Vaikka kuinka yritän, en löydä lähipiiristäni ketään, joka ei kuuluisi keskiluokkaan. Avarakatseisena ihmisenä olen onnistunut löytämään itselleni vain kaltaisiani kavereita.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?