Tilastoguru: Suomen yritysvero ei ollutkaan kireä - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Tilastoguru: Suomen yritysvero ei ollutkaan kireä

Tilastokeskuksen yliaktuaari Olli Savela kirjoittaa tuoreessa blogissaan, että Suomen yritysverotus on nykyisellään kaksi prosenttiyksikköä kevyempää kuin EU-maissa keskimäärin.

2.4.2013 19:33 | Päivitetty 2.4.2013 19:21

Olli Savela pohtii blogissaan sitä, miten Suomen yritysverotuksen taso suhtautuu muihin maihin.

Hän muistuttaa, että yritysten voitostaan maksamaa veroa alennetaan Suomessa 24,5 prosentista 20 prosenttiin.

Savela sanoo, että Suomessa on totuttu vertailemaan meitä muihin EU-maihin. Konsultti- ja tilintarkastusyhtiö KPMG kertoo online-palvelussaan, että yritysvero EU-maissa on tänä vuonna keskimäärin 22,8 prosenttia, siis alle Suomen nykyisen tason.

– Miten luku on laskettu, Savela kysyy.

– Se on 27 EU-maan aritmeettinen keskiarvo. Tällaisessa laskelmassa Kypros ja Saksa saavat saman painon, hän pohtii.

Paljon oikeampi tapa laskea EU-maiden keskimääräinen yritysveroprosentti olisi Savelan mukaan ottaa huomioon maiden kokoerot ja painottaa veroprosentit esimerkiksi maiden väkiluvuilla.

Tällainen laskelma antaa hänen mukaansa tulokseksi 26,5 prosenttia, mikä on melkein 4 prosenttiyksikköä enemmän kuin aritmeettinen keskiarvo ja myös enemmän kuin Suomen nykyinen yritysvero.

Viime vuoden laskelma antaa hänen mukaansa tuloksen, jonka mukaan yritysten efektiivinen veroaste oli EU-maissa keskimäärin 25,4 prosenttia, kun se Suomessa oli 23,3 prosenttia. Tässäkin laskelmassa Suomen yritysverotus on Savelan mukaan nykyisellään 2 prosenttiyksikköä kevyempää kuin EU-maissa keskimäärin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?