Eurokriisi on jo pahempi kuin 1930-luvun lama - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Eurokriisi on jo pahempi kuin 1930-luvun lama

Euroopan toipuminen vuoden 2008 alussa puhjenneesta talouskriisistä on ollut hyvin tuskaista. Vaikka talouden sukellus ei ole ollut yhtä syvä kuin 1930-luvulla, on nousu-uralle pääseminen ollut sitäkin hitaampaa. Vuonna 1933 uusi nousu oli jo alkanut.

­

31.3.2013 11:13 | Päivitetty 31.3.2013 11:29

Eurooppaa koetteleva talouskriisi on jättänyt 1930-luvun laman jo taakseen, taloustieteen professori Paul Krugman toteaa New York Timesin blogissaan.

Bruttokansantuotteen kehitystä seuraava kuvaaja kertoo, että 1930-luvulla talous oli eurokriisin vuosia vastaavassa ajassa toipunut jo lähemmäs kriisiä edeltänyttä tasoa.

Vuonna 1929 alkanut lama oli syvä, ja bkt-luvut syöksyivät eurokriisiä jyrkemmin alas. Talous lähti kuitenkin kasvuun jo vuonna 1933.

Tämän päivän Euroopassa kituva kasvu ja kasvuennusteet ovat pienen nousun jälkeen vaarassa painua taas selvästi miinukselle. Talouden kasvuennusteita on euroalueella rukattu alaspäin.

Mikä sitten erottaa 1930-luvun laman ja eurokriisin toisistaan?

Krugman toteaa, että 1930-luvulla harjoitettiin laajasti elvyttävää, investointeja ja työtä lisäävää talouspolitiikkaa, jolla pyrittiin nostamaan taloudet lamasta. Tässä onnistuttiin.

Eurokriisiä leimaavat tiukat talouden sopeutustoimet ja kriisimaissa harjoitettava kuripolitiikka on Krugmanin mukaan syynä siihen, että eurokriisi on pitkittynyt jo 1930-luvun lamankin voittaneeksi talouskurimukseksi.

Krugman on varsinkin viime kuukausina noussut yhä vahvemmin julkisuuteen europäättäjien talouspolitiikan arvostelijana. Hän on piikitellyt muun muassa talouskomissaari Olli Rehniä tämän säästöpolitiikkaa tukevista lausunnoista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?