"Ei ole syytä olettaa, että verokilpailu päättyy tähän"

Suomi lähtee reippain ottein verokilpailuun. Ministeriö olettaa, että verokikkailun väheneminen helpottaa yhteisöveron kevennyksen tuomaa tulojen vähentymistä.

Valtiovarainministeriön ylijohtaja Lasse Arvela.

27.3.2013 17:27 | Päivitetty 27.3.2013 17:27

Valtiovarainministeriön (VM) ylijohtajan Lasse Arvelan mukaan yhteisöveron alennuksen on "tarkoituskin näyttää voimakkaalta"

– Tarkoitus on, että ilmapiiri muuttuu suhteessa elinkeinotoimintaan, yritystoimintaan ja taloudelliseen aktiivisuuteen, Arvela sanoi valtiovarainministeriön tiedotustilaisuudessa.

– Olemme valinneet, millä me kilpailemme, hän jatkoi.

Hallitus päätti kehysriihessään, että se laskee yhteisöveroa 4,5 prosenttiyksikköä 20 prosenttiin. Samalla hallitus vähentää yritysten verovähennyksiä.

Päätöksen taustalla on kansainvälinen verokilpailu. Viime syksynä Ruotsi laski yhteisöverokantansa 22 prosenttiin. Iso-Britanniassa yhteisövero on 21 prosenttia.

Ylijohtaja Arvela vihjasi tiedotustilaisuudessa, että yhteisöveroa voidaan leikata jatkossakin.

– Ei ole mitään syytä olettaa, että verokilpailu päättyy tähän, hän sanoi.

Valtiovarainministeriö arvioi, että yhteisöveron alennus aiheuttaa valtiolle 960 miljoonan euron staattiset tulonmenetykset. Yhteisöveron alennus muuttaa kuitenkin yritysten käyttäytymisestä, joiden arvioidaan rahoittavan muutoksesta noin puolet.

Ministeriön mukaan veroalennus jauhaa valtiolle rahaa kahta kautta. Vaikutuksesta osa karttuu reaalitalouden kautta hitaasti, kun verokikkailun väheneminen tuo nopeampaa helpotusta.

– Tutkimusten perusteella verosuunnitteluvaikutus on erittäin huomattava, valtiosihteeri Martti Hetemäki sanoi.

Samalla valtio uusii osinkoverotusta. Jatkossa muista kuin julkisesti noteeratuista yhtiöistä saadut osingot verotetaan kokonaan pääomatulona. Valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen (sd.) mukaan täysin verottomia osinkoja ei jatkossa ole.

Alennusta on arvosteltu siitä, että se hyödyttää Fazerin kaltaisia vauraita, listaamattomia yrityksiä. Arvela myöntää, että näin on.

Hallitus kärsii myös yritysten verovähennyksiä. Esimerkiksi tutkimus- ja kehitysvähennys ja kaksinkertaiset poistot poistuvat vuonna 2015. Myös edustusmenovähennys poistuu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?