Talonrakennusteollisuuden Koho: asuntotuotanto kallistuu turhaan pääkaupunkiseudulla - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Talonrakennusala: kaavoitus kallistaa asuntoja kohtuuttomasti

Talonrakennusteollisuus ry:n puheenjohtaja Heikki Koho on harmissaan kuntien kaavoituskäytännöistä ja tonttimaan kilpailuttamisesta, jotka nostavat asuntotuotannon hinnat pääkaupunkiseudulla yli kohtuullisen tason.

27.3.2013 11:35 | Päivitetty 27.3.2013 11:29

Talonrakennusteollisuuden puheenjohtajan Heikki Kohon mielestä pääkaupunkiseudun asuntorakentamisen hintoja kasvatetaan turhaan kuntien kunnianhimoisella kaavoituksella ja tonttimaan arvoa nostavalla kilpailutuksella.

–  Jos pohjalla on kallis tontti, yksityiskohtainen asemakaava ja arkkitehdin kunnianhimoiset suunnitelmat, ei asuinrakennuksesta saada kohtuuhintaista, arvioi Koho puurakentamisen tietopalvelun Puuinfon tiedotteessa.

Kohon mielestä kuntien pitäisi tarjota rakentajille kohtuuhintaista tonttimaata esimerkiksi pakkolunastamalla maata entistä rohkeammin.

– Tämä mahdollistaisi järkevän kaupunkirakenteen kehittämisen. Esimerkiksi Espoossa asuinalueita on nyt siroteltu hajalleen, raideliikenteen ulottumattomiin, sanoo Koho.

 Koho toivoo hengähdysaikaa rakennusalan säädösten uusimiseen. Muutoksia on jo luvassa esimerkiksi työtapoihin, suunnitteluun sekä käytettäviin materiaaleihin.

– Yhdistyksemme arvioi rakentamisen kustannuksen nousevan kymmenen prosenttia näiden uudistusten vuoksi.

Yleishyödyllisen tuetun asuntotuotannon rakentamisen ehdot rakennuttajille ovat Kohon mukaan huonontuneet merkittävästi vuodesta 2009. Rakennuttajien kiinnostus näihin hankkeisiin on heikko.

Talonrakennusteollisuus ry toimii talonrakennusalan yritysten toimialayhdistyksenä Rakennusteollisuus RT:ssä.

Talonrakentamisen arvioidaan vähenevän voimakkaasti tänä vuonna

Asunto-, toimitila- ja rakennuttajaliito Raklin jäsenet  arvioivat tammikuussa julkistetussa jäsenkyselyssä, että asuntojen uudisrakentamisen määrä laskee tänä vuonna koko maassa ja korjausrakennuskohteiden osuus kasvaa. Vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen osuus nousee ja ARA-hankkeiden osuus supistuu.

Rakentajat ilmoittivat siirtävänsä eteenpäin jopa 43 prosenttia kaikista talonrakennushankkeista, joihin kuuluvat myös toimisto- , liike- ja julkiset rakennukset. Yleisimmät syyt siirtymiin ovat heikentynyt kysyntä, rahoituspäätösten viivästyminen sekä hyväksyttävän ARA-hintatason ylittävät tarjoushinnat. 

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?