Metso kiitää nousupörssissä - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Metso kiitää nousupörssissä

Pörssiviikko alkoi Helsingissä nousun merkeissä. Vaihtokärjen ykkönen on ollut koko päivän konepajakonserni Metso, joka ilmoitti aamulla suunnittelevansa toimintojensa jakamista kahteen pörssilistattuun yhtiöön. Metson osake oli iltapäivällä yli kymmenen prosenttia plussalla.

25.3.2013 15:40 | Päivitetty 25.3.2013 15:44

Helsingin pörssin osakkeet ovat tänään nousseet aamusta lähtien. Vaihtokärjessä on ollut jakautumissuunnitelmistaan ilmoittanut konepajakonserni Metso.

Myös suurin osa muusta kärkikymmeniköstä kirii ylöspäin, vain Nokia ja toimitusjohtajansa sairauslomasta ilmoittanut Fortum olivat iltapäivällä miinuksella.

Myös muualla Euroopassa kurssinousu on jatkunut Kyproksen rahoitussovun pönkittämänä. Laaja Stoxx Europe 600 oli iltapäivällä 0,9 prosenttia plussalla. Euroalueen tärkeä viiteindeksi Euro Stoxx 50 oli 1,2 prosentin nousussa.

Helsingissä yleisindeksi OMXH oli noin kello 14 noussut 0,9 prosenttia 6260,44 pisteeseen. Suuryhtiöiden OMXH 25 oli edennyt yhden prosentin. Vaihtoa oli kertynyt 227 miljoonaa euroa.

Vaihtokolmoseksi pudonneen Nokian kurssi oli pakittanut 1,6 prosenttia 2,53 euroon. Matkapuhelinyhtiön osaketta oli vaihdettu 25,3 miljoonalla eurolla.

Metso kertoi aamulla aloittavansa selvitystyön konsernin jakamisesta. Uuteen, pörssilistattavaan yhtiöön siirtyisivät Metsoon massa-, paperi- ja voimantuotantoliiketoiminnot. "Vanhaan" Metsoon jäisivät kaivos-, maarakennus- ja automaatioliiketoiminnot. Metson osake oli noussut 10,8 prosenttia 34,13 euroon.

Analyysiyhtiö Inderesin pääanalyytikon Juha Kinnusen mukaan Metson osakkeen raju nousu vaikuttaa perustellulta, koska yhtiön mahdollinen jakautuminen synnyttäisi kaksi fokusoitua kokonaisuutta.

– Markkinoiden voimakkaan reaktion perusteella jakautumisen toteutumiseen uskotaan vahvasti. Silloin kurssireaktio on perusteltu, Kinnunen sanoi uutistoimisto Startelille.

Vaihtokärjessä olivat selvässä nousussa myös Stora Enso ja ja Cargotec. Stora Enson R-osake oli noussut 1,4 prosenttia ja Cargotec lähes kolme prosenttia.

Fortumin toimitusjohtajajoutui sairaslomalle

Sen sijaan Fortumin osake oli 0,3 prosenttia miinuksella. Fortum ilmoitti tänään toimitusjohtajansa Tapio Kuulan sairauslomasta pahanlaatuisen kasvaimen aiheuttamien etäpesäkkeiden vuoksi. Hänen sijaisenaan toimii Fortumin talousjohtaja Markus Rauramo.

Tulosvaroituksen jälkeen perjantaina rajusti uponnut Sanoma oli 2,3 prosenttia miinuksella 7,35 eurossa.

Kaivosyhtiö Talvivaaran toimitusjohtaja ja suuromistaja Pekka Perä on myynyt lähes 48 miljoonaa merkintäoikeutta ja noin 1,9 miljoonaa osaketta, mikä merkitsee Perän omistusosuuden selvää supistumista annin jälkeen. Talvivaaran kurssi oli 3,7 prosenttia plussalla.

Osinko irtoaa tänään Pohjois-Karjalan Kirjapainon (0,30 euroa), Pohjola Pankin (0,46 euroa) ja Talentumin (0,03 euroa) osakkeista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?