EK: Yhteisöveron lasku vauhdittaa talouskasvua

Elinkeinoelämän keskusliitto EK on tyytyväinen hallituksen päätökseen laskea yhteisövero 20 prosenttiin.

21.3.2013 18:36 | Päivitetty 21.3.2013 18:32

EK:n näkemyksen mukaan ratkaisu vauhdittaa talouskasvua ja vaikuttaa myönteisesti investointeihin ja työllisyyteen. Järjestö katsoo, että Suomen yritysverosta tulee nyt Ruotsiin verrattuna kilpailukykyinen. Ruotsissa yritysvero laskettiin vuodenvaihteessa 22 prosenttiin.

– EK:n mielestä on perusteltua, että yhteisöveroa lasketaan merkittävästi ja osinkoverotuksessa luovutaan ansiotulo-osingosta. Tämä tukee kasvuyrittäjyyttä ja työpaikkojen syntyä, EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies sanoo tiedotteessa.

Hän moittii kuitenkin nyt sovittua osinkoveromallia erityisesti pörssilistattujen yhtiöiden osinkoverotuksen nousemisesta korkeaksi, mikä ei kannusta osakesäästämiseen eikä tue suomalaisia pääomamarkkinoita.

Hallitus saa elinkeinoelämä kiitosta myös toimista yritysten rahoituksen varmistamiseksi. Uudet rahastot siemen- ja kasvuvaiheen yrityksille ovat tervetulleita. Sen sijaan rikkidirektiiviin ja windfall-veroon liittyvät päätökset eivät EK:ta miellytä.

Se katsoo, että rikkidirektiivin aiheuttamat kustannukset ovat jäämässä kokonaan ulkomaankappaa käyvien yritysten lisärasitteeksi.

– Rikkidirektiivin kustannukset ja windfall-veron toteuttaminen haittaavat investointeja ja työllisyyttä. Nämä ratkaisut kohdistuvat erityisesti vientiteollisuuteen ja vaikuttavat päinvastoin kuin hallituksen yritysveropäätökset.

Työnantajaleirissä epäillään myös sopeutustoimien riittävyyttä.

– Kaiken kaikkiaan on huomattavan epävarmaa, riittävätkö hallituksen päättämät toimet kääntämään valtion velkaantumisen laskuun hallitusohjelman tavoitteen mukaisesti. Uusia sopeuttamistoimia saatetaan tarvita myöhemmin, kun talouden suunta kääntyy kestävällä tavalla. Myös päätökset eläkeiän nostamisesta ovat välttämättömiä, EK painottaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?