Kenen ajatus Kyproksen talletusvero oli? - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Oliko Kyproksen talletusvero Suomen idea?

Julkaistu: 19.3.2013 14:32, Päivitetty 19.3.2013 14:33

Perjantaina Kyprokselle sorvattiin tukipaketti, ja jo seuraavana päivänä moni kiirehti sanoutumaan irti tukipaketin kiistellyimmästä osasta. Kenen idea oli leikata kyproslaisten talletuksia erityisellä verolla? Tätä kysytään kiivaasti kansainvälisessä mediassa. Moni myös kysyy, oliko ajatus Suomen?

Ruotsalaisen sanomalehti Svenska Dagbladetin (SvD) mukaan Kyproksen pankkitalletuksia koskevan veron takana oli kivikova suomalaislinja. Lehti kuvailee kertaveroa suomalaislinjan voitoksi.

Kreikkalaisen Kathimerinin englanninkielisessä versiossa puolestaan arveltiin jo helmikuun lopussa, että Saksa, Suomi ja muutamat muut euroalueen maat haluavat verottaa kyproslaisia pankkitilejä suojellakseen veronmaksajiaan. Toinen syy talletusten verottamiseen on se, että rikkaat venäläiset ovat siirtäneet saarelle paljon rahaa, josta osa saattaa olla laitonta.

SvD:n mielestä on täysin selvää, että Suomen, samoin kuin Saksan hallitusten linjassa on pitkälti kyse sisäpolitiikasta.

Lehti arvioi, että sekä Helsingissä että Berliinissä ollaan huolissaan, koska yhä suurempi osa kansalaisista vihaa sitä, että yhä enemmän rahaa lähetetään euroalueen kriisimaihin.

"Suomi oli Saksaakinjoustamattomampi"

Tallettajien verottaminen on osa Kyproksen tukipakettia, josta euroryhmä, Euroopan keskuspankki (EKP) ja Kansainvälinen valuuttarahasto (IMF) sopivat viikonloppuna. Alun perin päätettiin, että alle 100 000 euron talletuksista menisi 6,75 prosentin ja rajan ylittävistä 9,9 prosentin vero.  Myöhään eilen euroalueen valtiovarainministerit sopivat kuitenkin, että veron toteuttamisessa voidaan joustaa. Valtiovarainministereiden mukaan alle 100 000 euron talletukset voidaan säästää verolta. Tällöin Kyproksen pitäisi kuitenkin periä suuremmista talletuksista 15,6 prosentin vero. Kyproksen parlamentin on määrä äänestää tilileikkauksen käytännön toteutuksesta tänään.

Talouslehti Financial Timesin mukaan Kyproksen kohtalo oli sinetöity jo perjantaina, kun maan neuvottelijat kävelivät viikonlopun neuvotteluihin. Saksalaiset halusivat, että 17 miljardin suuruisen tuen tarpeesta seitsemän miljardia tulisi Kyproksen pankeilta.

Erään euroalueen virkamiehen mukaan saksalaiset olivat käsikkäin suomalaisten kanssa.

– Suomalaiset olivat vielä paljon joustamattomampia, hän sanoi.

"Kyproksen presidentilläon vain rikkaita ystäviä"

Helsingin Sanomien mukaan Suomi halusi sälyttää verotaakan suurtallettajille. Nimettömänä pysyttelevän virkamiehen mukaan Suomi ei olisi koskenut talletussuojan piirissä oleviin eli alle 100 000 euron talletuksiin. Sen mukaan Suomi piti 6,75 prosentinkin veroa liian korkeana pienimmille talletuksille.

Saksan valtiovarainministeri Wolfgang Schäuble sanoi neuvottelujen jälkeen, että Saksa olisi ollut valmis kunnioittamaan talletussuojaa. Hänen mukaansa  Kyproksen hallitus, EU:n komissio ja Euroopan keskuspankki eivät halunneet tätä ratkaisua.

Uutistoimisto Reutersin mukaan EKP:n johtokunnan saksalaisjäsen Jörg Asmussen ja euroryhmän maita edustanut Itävallan valtionvarainministeri Thomas Wieser olivat valmistelleet perjantaiseen kokoukseen suunnitelman, joka olisi keskittynyt vain talletussuojan ylittävien summien verottamiseen.

Useiden osallistujien mukaan Kyproksen presidentti Nicos Anastasiades oli kuitenkin suhtautunut karsaasti siihen, että suursijoittajien pitäisi maksaa yli 10 prosentin kertavero. 10 prosentin verolla suurtallettajilta ei saataisi kerätyksi enempää kuin 3,8 miljardia euroa, loput kaksi miljardia euroa olisi pulitettava alle 100 000 euroa tallettaneilta.

Eräs neuvottelijoista sanoi FT:ssä neuvottelijoiden vitsailleen, että "presidentillä on vain rikkaita ystäviä".

"Pankkien liiketoiminta-malli voi vaarantua"

Tiistaina Itävallan valtiovarainministeriön virkailija Harald Waiglein kertoi uutistoimisto Bloombergille, että Kyproksen johtajat kieltäytyivät perjantaina vapauttamasta pientallettajia verosta. Kyproksen päättäjät halusivat välttää tilannetta, jossa suurtallettajilta jouduttaisiin perimään 15 prosentin vero.

Hänen mukaansa kyproslaiset olivat sanoneet, että liian kireä vero isoimmille tallettajille saattaisi vaurioittaa maan pankkien "liiketoimintamallia".

– Kyproksen kriisin ratkaiseminen on tärkeämpää kuin pankkien liiketoimintamallin varmistaminen, Waiglein sanoi paneelikeskustelussa Wienissä.

Venäjän presidentti Vladimir Putin on arvostellut jyrkästi talletusveroa. Hänen mukaansa se olisi toteutuessaan "vaarallinen ennakkotapaus". 

– Talletusvero olisi epäreilu, amatöörimäinen ja vaarallinen, Putin sanoi  hallituksensa kokouksessa.

Oksettavalopputulos

Osallistujien mukaan viikonlopun kokous oli riitaisa.

Reutersin mukaan Saksan Schäuble, euroryhmää johtava Hollannin valtionvarainministeri Jeroen Dijsselbloem ja troikka eli EKP:n EU:n ja IMF:n neuvottelijat vetäytyivät useita kertoja puhumaan erikseen Kyproksen edustajien kanssa.

Sillä aikaa muut lorvivat käytävillä ja pelailivat kännykkäpelejään.

– Haluan oksentaa, oli yksi vanhempi EU-virkamies sanonut, kun hän oli tajunnut neuvottelujen tuloksen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?