Kypros voi pelästyttää tallettajat

Kyproksen kohuttu talletusvero ei aiheuttane euroalueen rahoitusmarkkinoilla suurempaa myllerrystä, arvioi Nordean pääekonomisti. Mutta jos tallettajat muualla Euroopassa pelästyvät, Kypros voi alentaa kynnystä paniikkiin.

19.3.2013 14:31 | Päivitetty 19.3.2013 14:36

Kyproksen rahoituskriisi on valokeilassa, kun saarivaltion pankkitalletuksiin kohdistuva vero on herättänyt kiivastakin keskustelua.

Vielä on epäselvää, missä suhteessa erisuuruisia talletuksia lopullisesti leikataan, mutta jotkut ovat jo epäilleet kansalaisten ryntäävän nostamaan säästöjään muissakin euromaissa.

Nordean pääekonomisti Roger Wessman ei halua dramatisoida tilannetta.

– Kypros on sinänsä pieni ongelma euroalueen kokonaisuudessa. Kypros on saanut leiman, jonka mukaan se on erikoistapaus, Wessman sanoi Nordean suhdannekatsauksen julkistustilaisuudessa. Hän viittasi myös viimeaikaisiin rahanpesuepäilyihin.

– Mahdollista on, että Kypros nähdään jonkinlaisena ennakkotapauksena, jolloin se voisi keikuttaa eurolaivaa.

Wessmanin mukaan ongelma onkin se, miten tallettajat muualla Euroopassa reagoivat, jos eurokriisi pahenee jossain yhteisvaluutta-alueen maassa.

– Asia voi nousta esiin, jos esimerkiksi Italian poliittinen tilanne kärjistyy. Tässä tapauksessa Kypros voisi alentaa kynnystä paniikkiin, Wessman arvioi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?