Ravintolat: Jos viina kallistuu, nuorten työttömyys pahenee - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Ravintolat: Jos viina kallistuu, nuorten työttömyys pahenee

Hallituksen kehysriihen alla etujärjestöt ovat aktivoituneet puolustamaan jäseniään. Ravintola- ja matkailualan etujärjestö vetoaa nuorisotyöttömyyteen, jotta alkoholiveroa ei nostettaisi.

­

19.3.2013 9:15 | Päivitetty 19.3.2013 9:08

Arvonlisäverojen ja alkoholiveron korottaminen kasvattaisi nuorisotyöttömyyttä, lisäisi alkoholin maahantuontia ja pönkittäisi harmaata taloutta. Näin arvioi matkailu- ja ravintolapalvelujen etujärjestö MaRa.

Hallitus kokoontuu torstaina kehysriiheen ruotimaan valtiontalouden tueksi tarvittavia veronkorotuksia ja säästöjä. Yksi vaihtoehto on arvonlisäverojen ja alkoholiveron korottaminen.

MaRa korostaa, että tämä näkyisi erittäin työvoimavaltaisten ravintolapalveluiden kysynnän heikkenemisenä. Nämä työllistävät runsaasti nuoria, sillä alle 26-vuotiaiden osuus alan työvoimasta on 30 prosenttia.

– Verojen korotukset siirtävät kotimaanmatkoja Viroon ja Etelä-Eurooppaan. Ne tekevät Suomesta kalliimman myös ulkomaalaisille matkailijoille, arvioi MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi tiedotteessa.

Alan palveluiden kysyntä on MaRan mukaan heikentynyt jo viime syksystä lähtien, ulkomaisten matkailijoiden kysyntää lukuun ottamatta. Elintarvikkeiden, vuokrien ja vuoden alusta voimaan astuneiden arvonlisäverojen korotukset ovat kasvattaneet samaan aikaan kustannuksia.

MaRan mukaan alkoholin tuonti on ollut selvässä kasvussa ja Suomen on syntynyt satoja laittomia ravintoloita, joiden asiakkaat tuovat omat juomansa mukanaan. Nämä on yleensä hankittu Virosta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?