Nuorisotakuuta vauhditetaan vahvistamalla oppisopimuskoulutusta ja työpaikalla tapahtuvaa oppimista - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Saadaanko Suomen nuorille vihdoin töitä?

Nuorisotakuu on yksi Jyrki Kataisen hallituksen kärkihankkeista. Nyt opetusministeri Jukka Gustafssonin (sd.) asettama työryhmä esittää uusia keinoja hallituksen nuorisotakuun toteuttamiseksi.

18.3.2013 21:01 | Päivitetty 18.3.2013 20:59

Nuorisotakuu on ollut yksi Jyrki Kataisen hallituksen kärkihankkeista. Sen tarkoitus on taata alle 25-vuotiaille ja alle 30-vuotiaille vastavalmistuneille koulutus- tai työpaikka kolmen kuukauden sisällä työttömäksi ilmoittautumisesta. Nuorten työllistämisporkkanaksi yrityksille tarjotaan sen osana palkkatukea.

Työryhmän ehdotukset vahvistaisivat ministeriön tiedotteen mukaan oppisopimuskoulutusta ja työpaikalla tapahtuvaa oppimista.

Oppisopimuskoulutuksella vapautetaan paikkoja oppilaitoksissa nuorisotakuun kohderyhmälle.

Hallituksen puolivälitarkistuksen kannanoton mukaisesti hallitus tukee nuorten työssä oppimista laajentamalla oppisopimuskoulutusta ja kehittämällä sen rinnalla nuorille suunnattua joustavampaa koulutusta ja työtä yhdistävää mallia. Toimenpiteet kohdennetaan alle 25-vuotiaille, vailla perusasteen jälkeistä tutkintoa oleville nuorille.

Auttavatko nämä keinot?

Ministeriön tiedote listaa toimiksi mm. sen, että opiskelijan mahdollisuuksia siirtyä oppilaitosmuotoisesta koulutuksesta oppisopimuskoulutukseen edistetään.

Opiskelija voisi esimerkiksi opiskella kaksi vuotta oppilaitosmuotoisessa koulutuksessa ja vuoden oppisopimuskoulutuksessa. Tämän työryhmä arvioi lisäävän oppisopimusopiskelijoiden määrää 1000 opiskelijalla. Kustannukset ovat kunnille 6,4 miljoonaa ja valtiolle 4,9 miljoonaa euroa, yhteensä 11,3 miljoonaa euroa.

Nuorten oppisopimuskoulutukseen luodaan ennakkojakso. Ennakkojakson aikana nuorella on mahdollisuus tutustua ei-työsopimussuhteisesti työpaikkaan ja työnantajalla nuoreen.

Työryhmä arvioi ehdotustensa kokonaiskustannuksiksi 32,2 miljoonaa euroa, josta valtion osuudeksi tulisi 22,7 miljoonaa ja kuntien 9,5 miljoonaa euroa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?