Kiinan pääministeri Li vannoo talouskasvun nimeen - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kiinan pääministeri Li vannoo talouskasvun nimeen

Ensimmäistä kertaa kansankongressille puhunut Kiinan uusi pääministeri Li Keqiang vannoo pitävänsä kiinni 7,5 prosentin vuotuisen talouskasvun tavoitteesta. Kiina aikoo kaksinkertaistaa bruttokansantuottensa vuosikymmenen loppuun mennessä.

17.3.2013 10:25 | Päivitetty 17.3.2013 18:02

Kiinassa maan uusi johto, presidentti Xi Jinping ja pääministeri Li Keqiang puhuivat ensimmäisessä virallisessa esiintymisessä maan kansankongressissa sunnuntaina.

Pääministeri Li esitteli maan talouskasvun tavoitteita. Kiinan on määrä kasvaa yli seitsemän prosentin vuotuista vauhtia.

– Meidän on pidettävä yllä vakaata talouskasvua, ehkäistä inflaatiota ja vältettävä talouden heilahtelua. Se ei ole helppoa, mutta olosuhteet on suotuisat. Kotimainen kysyntä tarjoaa suunnattoman potentiaalin, Li sanoi.

Kiinan johto ei aio tyytyä viime vuotta merkittävästi alhaisempaan kasvutahtiin. Kiinan talous kasvoi vuonna 2012 7,8 prosentin tahtia, vähiten 13 vuoteen.

Voimakas kasvu on aiheuttanut Kiinassa elintason nousun lisäksi monia ongelmia, joista paljon pinnalla ovat viime aikoina olleet ilmansaasteet.

– Talouskasvua ei tule tavoitella ilmaston ja ympäristön kustannuksella. Sellainen kasvu ei tyydytä kansalaisia, Li sanoi.

Kasvutavoite kulkee kuitenkin vastavirtaan ympäristötavoitteiden kanssa. Kiina on maailman suurin saastuttaja ja päästöt ovat edelleen kasvamaan päin.

Tammikuussa Pekingin kaduilla oli jatkuvasti lähes myrkyllistä hengittää. Ympäristöongelmien arvioidaan olevan Kiinassa nyt merkittävin kansan levottomuuksia aiheuttava tekijä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?