Kypros-paketti sinettiä vailla – talletuspako huolettaa

Euroryhmä ja kansainvälinen valuuttarahasto IMF pääsivät lauantaina sopuun Kyproksen tukipaketista. Päätös on kuitenkin sinettiä vailla, sillä Kyproksen parlamentti ei ole antanut ehdoille vielä hyväksyntää. Yleisen talletusveron sisältävä tukipäätös ei ole parlamentissa läpihuutojuttu.

| Päivitetty

Euroryhmä ja IMF pääsivät lauantaina sopuun Kypros-paketista, joka sisältää enintään noin 10 prosentin talletusveron kaikista kyproslaisten pankkien talletuksista.

Päätös aiheutti Kyproksella paljon suuttumusta ja harmaita hiuksia, sekä väristyksiä muualla euroalueella. Kyproksella pankkiautomaateille kertyi jonoja tietojen tultua. Päätös rikkoi euroalueen talletussuojan.

Espanjassa viranomaiset kiiruhtivat vakuuttamaan, että talletusvero on ainutkertainen tapaus, eikä sitä sovelleta muualla kuin Kyproksella. Espanjan keskuspankin tiedottaja kertoi, ettei merkkejä talletuspaosta ole nähty. 

Kyproksen pankit toki ovat oma lukunsa verrattuna muihin euroalueen pankkeihin. Yli kolmannes eli 37 prosenttia kyproslaisten pankkien talletuksista on ulkomaisten omistuksessa.

Talletusvero koskee silti yhtä lailla tavallisia kyproslaisia kuin rikkaita venäläisiä ja eurooppalaisia tilinhaltijoita.

Parlamentilta odotetaan hyväksyntää

Vasta valitun presidentin Nicos Anastasiadesin mukaan ilman tukea Kyproksen pankkisektori ajautuu hallitsemattomaan konkurssikierteeseen. Toinen vaihtoehto on "kivulias, mutta hallittu kriisinhoito".

Presidentin oikeistopuolue tarvitsee 56-paikkaisessa parlamentissa toisten puolueiden tukea, jotta paketti saa hyväksynnän.

Tukea odotetaan hallituksessa olevalta demokraattiselta puolueelta, mutta sen rivit ovat jakautuneet kahtia vaikeiden kysymysten edessä.

Kommunistinen puolue, sosialistit ja vihreät suhtautuvat EU:n ja IMF:n tukipakettiin kielteisesti.

– Tämä on äärimmäisen epäreilua, vastustamme sitä. Heillä on ase ohimollamme, totesi vihreän puolueen Adonis Yiangou.

Kyproksen parlamentti äänestää maan tukipaketista ja sen ehdoista tänään sunnuntaina.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?