Katsastukseen vapautta: Hinnat voivat laskea

Hallitus esittää katsastustoiminnan lakien muuttamista. Jatkossa esimerkiksi tavalliset korjaamot pääsisivät helpommin tekemään katsastuksia.

14.3.2013 15:35 | Päivitetty 14.3.2013 15:38

Hallituksessa uskotaan, että pitkällä aikavälillä katsastuksen vapauttaminen laskee katsastuksen hintaa. Kun alalle tulee lisää kilpailua, painuvat hinnat todennäköisesti ainakin suuremmilla paikkakunnilla.

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi perustaisi julkisen rekisterin, josta voisi tarkistaa kaikki katsastuspaikat ja hinnat.

Jatkossa esimerkiksi tavallinen autokorjaamo voisi saada luvan määräaikaiskatsastuksiin. Silloin kuluttaja voisi saada samasta paikasta huollon ja katsastuksen. Tulevaisuudessa auton voisi viedä myös jälkitarkastukseen eri paikkaan kuin alkuperäinen katsastuspaikka.

Katsastus- ja huoltotoiminta pitäisi kuitenkin erottaa yritysten sisällä. Katsastaja ei saisi katsastaa itse korjaamiaan ajoneuvoja eikä lähipiirinsä ajokkeja. Tiukalla rajanvedolla hallitus haluaa varmistaa katsastuksen riippumattomuuden.

Lisäksi hallitus esittää, että raskaan ja kevyen kaluston katsastustoiminta erotettaisiin toisistaan, ja lupaa voisi hakea esimerkiksi vain kevyiden ajoneuvojen katsastamiseen.

Syrjäseuduilla raskaan kaluston katsastusluvan voisi saada hieman helpommalla. Näin halutaan helpottaa raskaiden ajoneuvojen katsastusta harvaan asutuilla alueilla.

Hallituksen lakiesitys vaatii vielä eduskunnan hyväksynnän.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?