Asiantuntija väittää: 12-vuotias voisi hakkeroida monet yritykset

Kyberturvallisuus puhuttaa myös Yhdysvalloissa, jossa presidentti Barack Obama tapaa keskiviikkona yritysten ylintä johtoa.

13.3.2013 21:14 | Päivitetty 13.3.2013 21:13

Jopa esiteineit pystyisivät murtautumaan monien yritysten tietoverkkoihin, väittää yhdysvaltalainen James Lewis Center of Strategic and International Studies -tutkimuslaitoksesta.

– Yritysten verkkoihin pääsy on niin helppoa, että päättäväinen 12-vuotias, jolla on hyvä internet-yhteys, voisi ladata tarvittavat työkalut, Lewis sanoi CNBC:lle.

Lewiksen mukaan onnistuneista verkkohyökkäyksistä 90 prosenttia tehdään perusohjelmilla ja -tietokoneilla.

– Vakoilu, rikokset – ne ovat helppoja. Fyysisen tuhoaminen on yhä osoittautunut vaikeaksi, hän sanoi.

Lewiksen työnantaja on Yhdysvaltain kongressin vakituinen neuvonantaja tietoturva-asioissa. Varoitus olikin ajoitettu Obaman tapaamiseen suuryritysten toimitusjohtajien kanssa. Tapaamisen aiheena on juuri tietoturva.

Verkkohyökkäykset ovat puhuttaneet Yhdysvalloissa, jossa tietoturvayhtiö Mandiant syytti Kiinaa useista verkkohyökkäyksistä, muun muassa New York Times -lehteä vastaan. Kiinan hallinnon mukaan syytteille ei ole näyttöä ja ne ovat vailla perusteita.

Suomessa tietoturvakeskustelu on tänä vuonna keskittynyt erityisesti valtion turvallisuuteen kybersodankäyntiä vastaan. Puolustusministeri Carl Haglund esitteli tammikuussa Suomen ensimmäisen kyberturvallisuusstrategian ja eilen alkoi kybersotaharjoitus, johon muun muassa valtionhallinto osallistuu.  

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?