Tällainen järjestö tutkii Kyprosta: "Maan valvonta on Euroopan eliittiä"

Kyprokselle tehdään parhaillaan rahanpesutarkastusta, joka on maan tukipaketin ehtona. The Wall Street Journal (WSJ) paljastaa, että tarkastuksen toteuttaa sama laitos, joka antoi maalle vielä vuonna 2011 hyvän arvosanan rahanpesun estämisestä.

Kypros katsoo tulevaisuuteen. Entinen presidentti Demetris Christofias ja uusi presidentti Nikos Anastasiades tapasivat helmikuun lopussa.

| Päivitetty

The Wall Street Journal (WSJ) kertoo, että Kypros läpäisi viimeksi komeasti Euroopan neuvoston teettämän tarkastuksen, jossa tutkittiin rahanpesun tehokkuutta.

Vuonna 2011 tehdyn raportin mukaan maa oli parempi rahanpesun torjuja kuin Suomi tai Saksa – ja Itävalta, Viro, Ranska, Irlanti, Italia, Luxemburg, Hollanti, Portugali, Slovakia, Slovenia, Espanja, Vatikaani ja jopa Kreikka.

Tarkastuksen toteutti Moneyval, joka on Euroopan neuvoston alainen järjestö. Järjestön jäseninä on 30 Euroopan valtiota – joukossa siis monia samoja maita, joiden rahanpesukäytäntöjä Moneyvalin pitäisi valvoa.

Moneyval johtaa Kypros-tutkintaa myös nyt. Vuoden 2011 tarkastuksen lisäksi se on tutkinut Kyproksen kolme kertaa aiemminkin. Maa on joka kerta saanut hyväksyvät arvosanat. 

Tarkastusta tekemään on otettu yksityisiä yrityksiä ja se tehdään Kyproksen keskuspankin valvonnassa. Moneyval on kuitenkin jälleen johdossa. WSJ kysyy ilkikurisesti, voiko tilanteesta saada toisenlaista arvioita, jos selvityksen tekee jälleen sama organisaatio. 

Nyt tekeillä olevan tarkastuksen tavoitteena on WSJ:n mukaan rauhoitella erityisesti hermostuneita saksalaisia parlamentaarikoita, joiden mukaan Kypros houkuttelisi yhä rikollisten rahaa Venäjältä. Euroalueen valtiovarainministerit kokoontuvat perjantaina keskustelemaan Kyproksen tukipaketista.

Moneyvalin puheenjohtajana toimii Vladimir Nechaev, joka tunnetaan myös entisenä Venäjän varapääministerinä vuosilta 2009-1012.

WSJ ihmettelee myös tarkastuksen aikataulua. Kyproksen valtiovarainministeri Michalis Sarris sanoi, että Moneyvalin väki saapui maahan maaliskuun 12. ja että tarkastus on valmis jo kuun lopussa.

Veroparatiisina pidetty Kypros on houkutellut talletusrahaa etenkin Venäjältä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?