Kurjuusindeksi sen kertoo – pahinta on Espanjassa

Espanjalla menee huonosti, jos on uskominen Global Economy Watchin yleismaailmallista kurjuusindeksiä. Maan asemaa huonontaa erityisesti korkea työttömyysaste. Suomi on mittauksessa mukana olleiden 58 maan keskivaiheilla.

12.3.2013 15:01 | Päivitetty 12.3.2013 15:26

Espanja sai jälleen korvilleen, kun maan kurjuusindeksi kasvoi viime vuodesta 3,87 prosenttiyksikköä. Samalla irtosi paikka pahnanpohjimmaisena, kun indeksi kipusi 28,72 prosenttiin.

Eroa mittauksen toiseksi kurjimpaan, Etelä-Afrikkaan, on vain 0,12 prosenttiyksikköä.

Kurjuuspisteitä Espanjassa kasvattavat yli kahden prosentin inflaatio ja 26 prosentin työttömyysaste.

Kurjuusindeksi lasketaan ynnäämällä yhteen vuosi-inflaatio ja työttömyysaste. Vertailussa on mukana 58 maata sekä euroalueen keskiarvo vielä yhteenlaskettuna. Indeksiä kokoaa vuosittain Global Economy Watch -järjestö.

Ykkössijalla Ukraina

Vaikka Espanjan kurjuusindeksi oli mitattujen maiden suurin, vuodessa Espanjaakin enemmän kurjistuivat Kroatia ja Kreikka sekä hieman yllättäen Itävalta. Itävallan kurjuusindeksi kasvoi 5,2, Kreikan 5,05 ja Kroatian 6,3 prosenttiyksikköä.

Parhaiten indeksin mukaan sujuu Ukrainassa ja Sveitsissä. Ukraina paransi sijoitustaan viime vuodesta 3,4 prosenttiyksiköllä, suoraan sijalle yksi. Ukrainan asemaa tukee miinusmerkkinen inflaatio ja kahden prosentin työttömyysaste. Sveitsi taas oli viime vuoden ykkönen.

Suomen kurjuusindeksiksi mitattiin 10,3 prosenttia, jolla irtoaa paikka vertailun keskivaiheilta. Suomea paremmin porskuttavat niin Tanska, Ruotsi kuin Norjakin.

Suomella menee kuitenkin paremmin kuin euroalueella keskimäärin, sillä euromaiden kurjuusindeksi on 3,6 prosenttiyksikköä suurempi kuin Suomella.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?