Asiantuntijat: Jos hallitus kaatuisi, työmarkkinoiden tasapaino voisi järkkyä - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Näin Suomen kävisi, jos hallitus kaatuisi

Jos Suomen hallitus kaatuisi, suurimman ongelman aiheuttaisi työntekijöiden ja työnantajien välien kiristyminen. Hallituskriisi voisi myös rapauttaa luottamuksen suomalaispoliitikkojen kykyyn ratkaista ongelmia, taloustieteilijät arvioivat. Entä miten kävisi Suomen AAA-luottoluokituksen?

11.3.2013 14:27 | Päivitetty 11.3.2013 14:21

Yleisradion A-studion toimittaja Sanna Ukkola kirjoitti sunnuntaina blogissaan, että pääministeri Jyrki Katainen (kok.) on uhannut hajottaa hallituksen ja järjestää uudet vaalit, jos hallitus ei saa uudistuksia aikaan. Ukkola perustaa väitteensä hallitusta ja Kataista lähellä oleviin sisäpiirilähteisiin eri puolueista.

Danske Bankin ekonomisti Juhana Brotherus muistuttaa, että hallituksen hajoaminen ja uudet eduskuntavaalit ovat spekulatiivinen mahdollisuus. Jos näin kuitenkin kävisi, edessä olisi ongelmia.

– Jos havaittavissa oleva työmarkkinajärjestöjen lähentyminen katkeaisi eikä saataisi aikaan kannustavaa ja toimivaa työmarkkinaratkaisua, sillä olisi haitallisia vaikutuksia, Brotherus sanoo Taloussanomille.

Työmarkkinajärjestöt ovat saaneet hallitukselta kannustusta ja patistusta ratkaisun löytämiseen. Jos toimivaa hallitusta ei olisi, myös kannustus ja patistus lakkaisivat.

– Työmarkkinoiden linjaukset jäisivät syksyyn, jos hallitus kaatuisi. Työmarkkinaosapuolet haluavat tietää, mitä hallitus tekee, Pellervon taloustutkimuksen (PTT) toimitusjohtaja Pasi Holm sanoo.

Pitkittyvä hallituskriisiolisi ongelma

Danske Bankin Juhana Brotheruksen mukaan toinen vaara olisi pitkittyvä hallituskriisi. Jos toimintakykyistä enemmistöhallitusta ei saataisi muodostettua, markkinoiden ja luottoluokittajien luottamus Suomeen voisi rapautua. Tämä nostaisi puolestaan valtionlainojen korkoja.

– Toistaiseksi markkinat ja luottoluokittajat ovat luottaneet suomalaisen poliittisen elämän vakauteen, Brotherus sanoo.

– Toki pitäisi arvioida, mikä olisi uusi hallitus vaalien jälkeen tai nykyisen eduskunnan kokoonpanolla. Gallupien mukaan kannatusluvuissa ei ole mitään suuria muutoksia verrattuna edellisiin eduskuntavaaleihin.

Vuoden 2011 eduskuntavaalien jälkeen hallituksen muodostaminen osoittautui vaikeaksi, kun enemmistöhallitusta ei saatu muodostettua kahden suuren puolueen varaan.

Kolme A -luokitusmenisi?

Oppositiopuolue keskustaa lähellä olevan PTT:n Pasi Holmin mukaan jopa Suomen paras mahdollinen kolmen A:n luottoluokitus olisi vaarassa. Hänen mukaansa Suomen vienti ei pysty maksamaan tuonnin laskua ilman uudistuksia.

Jos hallitus kaatuisi, tarvittavat ratkaisut venyisivät syksyyn. Luottamusta vähentäisi epävarmuus myös tulevasta hallituspohjasta.

Holmin mukaan hallituksella on kehysriihessä 21. maaliskuuta näytön paikka. Jos hallitus ei tuolloin kykene ratkaisuihin, ei se kykene niihin myöhemminkään, hän sanoo.

Danske Brotheruksen mielestä suuret talousuudistukset, kuten eläkeremontti, on siirretty jo niin kauas tulevaisuuteen, että niihin hallituksen hajoaminen kuluvana vuonna ei juuri vaikuttaisi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?