Professori: Hyökkäys kaataisi sähköverkon alle sekunnissa

Hyökkäys sähköverkkoon seisauttaisi Suomen 15 minuutissa, Ylen MOT-ohjelma kertoo tänään. Informaatio- ja teknologiaoikeuden emeritusprofessorin Jukka Kemppisen mukaan arvio sähköverkon kaatamiseen tarvittavasta ajasta on yläkanttiin.

11.3.2013 14:54 | Päivitetty 11.3.2013 15:22

Yleisradion MOT-ohjelman ennakkotietojen mukaan tv:ssä nähdään tänään arvio, jonka mukaan Suomen sähköverkko pysyisi hyökkäyksen jälkeen pystyssä 15 minuuttia.

Lappeenrannan yliopiston informaatio- ja teknologiaoikeuden emeritusprofessori Jukka Kemppisen mukaan oikeampi arvio olisi 0,15 sekuntia.

– Toimintamallit sähköverkkojen kaatamiseen tietokoneviruksilla ovat maailmalla jo niin yleisessä tiedossa, että kantaverkon kaataminen tuskin kestäisi kauempaa, Kemppinen sanoo Taloussanomille

Hän perustelee näkemystään kyberturvallisuutta koskevalla alan kirjallisuudella, ja erityisesti vuonna 2010 julkaistulla Richard A. Clarken ja Robert Knaken teoksella Cyberwar.

Kemppisen mukaan sähköverkot ovat varsin huonosti suojattuja, ja toinen valtio tai rikollisjärjestö pystyy hänen mukaansa laittamaan maan sähköverkon polvilleen hetkessä.

Emeritusprofessori kirjoittaa blogissaan, että nykyisin onkin jo aiheellista puhua kybersodasta, sillä joitain haittaohjelmia aktivoimalla voidaan lamauttaa yhteiskunnan perustoimintoja.

Kemppinen viittaa heinäkuussa 2007 tapahtuneeseen iskuun, jossa Israel ja Turkki saivat tuhottua Syyrian Aleppossa sijainneen laitoksen, jota Yhdysvallat epäili ydinaselaitokseksi. Kemppisen mukaan isku onnistui, koska Syyrian tutkia saatiin uudelleenohjelmoitua viruksilla siten, etteivät ne havainneet hyökkäystä.

Sähköverkkoiskut ovat tehokkaita keinoja lamauttaa vihollinen, sillä nykyisin kaikki lämmityksestä pankkitoimintaan perustuu sähköön.

– Kyberturvallisuus ei todellakaan ole mitään huuhaata, ja kaikilla on kova tarve ottaa se haltuun, Kemppinen kommentoi.

Hallitus julkaisi tammikuun alussa ensimmäisen kyberturvallisuusstrategian, jonka tavoitteena on tehdä Suomesta maailman johtava kyberuhkien torjuja kolmen vuoden sisällä.

(Oikaisu: Arvio 15 minuutista on Ylen MOT:n arvio, eikä puolustusministeriön arvio, kuten jutussa aiemmin mainittiin.)

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?