Näillä remonteilla nostat asuntosi arvoa

Remontoidaan koti kuntoon, niin siitä saa selvästi isomman hinnan. Näin moni asuntoaan myyvä ainakin toivoo. Välittäjien mielestä myyntiremontissa voi kuitenkin mennä pahasti metsään. Lue vinkit siitä, missä menee järkevän remontin raja ja koska homma painuu pakkaselle.

9.3.2013 6:01 | Päivitetty 8.3.2013 17:34

Uudet tapetit seinään ja hintapyyntöä ylöspäin? Asunnon arvoa pystyy parhaimmillaan nostamaan pienillä kunnostuksilla kymmeniä tuhansia euroja.

Esimerkiksi 2 000 euron lattiaremontti nosti 200 000 euron arvoisen asunnon hintaa 10 prosenttia, turkulaisen Näytönpaikka-kiinteistövälitysfirman Jouni Paasio kertoo. Vanhan laminaattilattian saumat repsottivat, mikä olisi saanut mahdollisen ostajan syyttä epäilemään kosteusvauriota.

Erään onnistuneesti remontoidun helsinkiläiskaksion hinta taas nousi kahdessa ja puolessa vuodessa 170 000 eurosta 227 000 euroon, kertoo Pirkko Korpilauri OPKK:lta Tampereelta. Huonokuntoisen asunnon pintoja oli uudistettu 7 000 eurolla. Mukana oli toki myös normaalia asunnon hinnannousua.

Halpa näyttäähalvalta

Välittäjien mielestä hintaa nostaneet esimerkit kuuluvat onnistumisten pieneen vähemmistöön. Remontit olisi yleensä parempi jättää tekemättä.

– Kun tehdään näitä ns. myyntiremontteja, useimmiten ne eivät ole onnistuneita. Siinä tahtoo mennä rahaa hukkaan, sanoo Kari Huttunen Huoneistokeskukselta Helsingistä.

Lopputulos ei vakuuta, kun remonttia ei tehdä itseä varten.

– Oiotaan paljon ja tehdään halvoilla materiaaleilla. Jälki näyttää siltä, että olisi ollut parempi olla tekemättä, Huoneistokeskuksen Huttunen sanoo.

Selvästi rikkinäinen kannattaa korjata ja keskeneräinen tehdä loppuun, jotta vaikutelma olisi siisti. Muuten siistiä tuskin kannattaa lähteä uusimaan.

Kylpyhuoneremontit ja lattioiden hiomiset tulevat äkkiä kalliiksi ja vievät aikaa, eikä lopputulos välttämättä miellytä ostajaa, sanoo Timo Karuneva Kiinteistömaailmasta Turusta.

– Toki on mahdollista, että osut juuri oikeaan. Paikalle eksyy henkilö, joka ihastuu juuri siihen ja mielellään vielä vierastaa remontin tekoa. Voihan lotossakin voittaa.

Karunevan mukaan asunnon ei tarvitse olla ostajan silmissä täydellinen sellaisenaan. Tärkeintä on hyvä sijainti ja tunne, että asunnosta saa pikkuvaivalla sopivan kodin.

1980-lukuirti seinistä

Jos kotiaan remontoi myyntikuntoon, kannattaa keskittyä selvästi vanhahtavan uudistamiseen.

– Se on taivaan tosi, että ilmeen päivityksellä on nykyään merkitystä, OPKK:n Korpilauri sanoo.

Jos tapetit ovat kuluneita tai värisävy viittaa menneisiin vuosikymmeniin, seinät voi tapetoida tai maalata uudelleen. Suuri miinus ovat ainakin 2000-luvun alun värikkäät tapetit boordeineen.

Myös keittiön kaappien ovet uusimalla voi saada paljon aikaan pienellä rahalla ja vaivalla. Kylpyhuoneremonttiin kannattaa ryhtyä vasta, jos kylpyhuone on selvästi huonossa kunnossa.

Älä teejollet osaa

Jos remontin joutuu teettämään, sen tuoma arvonnousu tuskin ylittää kustannuksia. Itse tehdessä lopputulos voi olla huono hyvilläkin materiaaleilla, jollei tiedä mitä tekee.

– Kaunis työnjälki on ihan A ja O hinnannousussa. Amatöörimäisyys näkyy hyvin helposti, sanoo Päivi Ollinen tamperelaisesta Kiinteistönvälitys Roomasta.

Ostaja huomaa kyllä, että remontilla haetaan hinnannousua. Jos jälki ei miellytä, remontti on tehtävä uudestaan joten lisähintaa ei makseta.

Kiinteistömaailman Karuneva Turusta neuvoo remontin sijaan miettimään perusasioita.

– Pienemmällä vaivalla ja ehkä parempaan lopputulokseen pääsee sillä, että vie ylimääräisiä tavaroita pois. Ruuvaa kattokruunuun vähän isommat lamput. Kiva tunnelmavalaistus voi ostajasta tuntua tunkkaiselta, pimeältä loukolta.

Vaaleat ja neutraalit sävyt tuottavat yleensä parhaan tuloksen.

– Suurempi joukko kiinnostuu kohteesta, ja silloin pystytään hintaa venyttämään ylöspäin, Korpilauri sanoo.

Nämä remontit kannattavat

- Seinien maalaus

- Tapettien vaihto

- Puuttuvien listojen lisääminen

- Keittiön kaapin ovien uusiminen

- Korjaa vain selvästi rikkinäinen tai vanhahtava

Muista myös:

- Siisti ja valoisa koti voittaa hämärän tunnelmavalaistuksen

- Vie ylimääräiset huonekalut ja esineet varastoon

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?