Selvitys: Kunnat eivät ainakaan hyödy valtion työpaikoista - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Selvitys: Kunnat eivät ainakaan hyödy valtion työpaikoista

Valtion työpaikkojen alueellistaminen eli siirto pääkaupunkiseudun ulkopuolelle ei ole vilkastuttanut paikkakuntien taloutta, sanoo Valtion taloudellisen tutkimuskeskus (VATT). Pahimmassa tapauksessa on käynyt päinvastoin.

Lääkelaitos siirtyi Kuopioon vuonna 2009.­

8.3.2013 13:31 | Päivitetty 8.3.2013 13:33

VATT:n erikoistutkijan Heikki Pursiaisen mukana alueellistaminen ei ole luonut lisää yrityksiä tai yksityisiä työpaikkoja, korottanut tuloja tai asuntojen hintoja.

Sen sijaan VATT:n selvityksessä ei voitu sulkea pois mahdollisuutta, että valtion työpaikat syrjäyttäisivät yksityisiä työpaikkoja.

VATT:n tiedotteen mukaan myös kansainvälinen tutkimus viittaa siihen, ettei valtion työpaikkojen alueellistamisella saada haluttuja vaikutuksia paikalliseen talouteen. Aikanaan tapa ei ole kustannustehokas. Vaikutusten havaitseminen on kuitenkin vaikeaa, tiedotteessa todetaan.

Valtio siirsi vuosina 2001–2011 pääkaupunkiseudun ulkopuolelle noin 4 000 henkilötyövuoden edestä työpaikkoja, eli 3 prosenttia kaikista valtion työpaikoista.

Selvitys käsittelee vuosien 2001–2010 tilannetta, ja vaikutuksia tutkittiin kunnittain.

Alueellistamisella tavoitellaan joko suoria kustannussäästöjä siirtämällä työpaikat paikkakunnille, joissa kustannukset ovat alhaisempia, tai laajempia yhteiskunnallisia hyötyjä. Niitä syntyy, jos alueellistaminen synnyttää uudella paikkakunnalla enemmän taloudellista aktiviteettia, kuin vähentää sitä lähtöalueella.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?