EKP piti ohjauskoron ennallaan - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

EKP piti ohjauskoron ennallaan

Euroopan keskuspankki (EKP) piti keskeisen rahamarkkinoiden ohjauskorkonsa odotetusti ennallaan ennätyksellisen alhaalla eli 0,75 prosentissa neuvostonsa kokouksessa tänään. Suurempi mielenkiinto suuntautuukin siihen, mitä pääjohtaja Mario Draghi sanoo myöhemmin iltapäivällä pidettävässä tiedotustilaisuudessa.

Kukot taistelevat graffitissa, joka on maalattu Euroopan keskuspankin rakennustyömaata kiertävään aitaan.­

7.3.2013 14:45 | Päivitetty 7.3.2013 14:45

Uutistoimisto Bloombergin kokoamassa ennusteessa valtaosa eli 56 ekonomistia 61:stä odotti, että korkoon ei tule muutoksia. Vain viisi ennakoi 0,25 prosenttiyksikön pudotusta.

EKP leikkasi euribor-korkoihin vaikuttavaa ohjauskorkoaan edellisen kerran viime vuoden heinäkuussa 0,25 prosenttiyksikköä.

Yleinen asiantuntija-arvio on, että EKP pitää ohjauskorkonsa ennallaan ainakin pitkälle ensi vuoteen, ellei taloustilanteessa tapahdu jyrkempää käännettä heikompaan.

Asiantuntijat huomauttavat samalla, että korko on jo niin alhaalla, että sen lisäleikkauksella olisi enää vain symbolista merkitystä.

EKP:n tilannetta on helpottanut se, että eurokriisi rauhoittui viime vuoden loppukuukausina selvästi keskuspankin luvattua syyskuussa tukea velkakriisimaita tarvittaessa ja tietyin ehdoin ostamalla niiden lainoja jälkimarkkinoilta. Rauhoittuminen näkyi kriisimaiden korkojen laskuna.

EKP Italianapuun?

Uutena huolena EKP:llä on Italian helmikuisten parlamenttivaalien jälkeinen poliittinen pattitilanne, joka on lisännyt markkinalevottomuutta ja nostanut maan lainakorkoja. Markkinoilla onkin liikkunut arveluja, että EKP pyrkisi lievittämään levottomuutta koronlaskulla.

– Ei koronlasku ole mikään ratkaisu. EKP ei voi pelastaa hallituksia ja valtioita, jotka eivät halua itse pelastaa itseään, Richard Barwell, Royal Bank of Scotlandin ekonomisti kommentoi uutistoimisto Bloombergille.

Draghin arviottaloudesta kiinnostavat

Pääjohtaja Mario Draghi pitää lehdistötilaisuuden myöhemmin iltapäivällä Frankfurtissa. Kiintoisaa on erityisesti se, miten hän arvioi taantumaan ajautuneen euroalueen talousnäkymiä.

Draghi sanoi puheessaan helmikuun lopulla, että tilanne rahamarkkinoilla on kohentunut, mutta euroalueen talous on yhä heikossa kunnossa. Hän uskoi, että keskuspankin elvyttävä politiikka saa talouden vähitellen toipumaan kuluvan vuoden aikana.

Pääjohtaja muistutti, että EKP:n keinot taloustilanteen korjaamiseksi ovat kuitenkin rajalliset ja että hallitusten tehtävänä on ratkaista euroaluetta ravisteleva velkakriisi.

Euromaiden yhteenlaskettu kansantuote supistui viime vuoden loka–joulukuussa 0,6 prosenttia heinä–syyskuusta ja 0,9 prosenttia edellisvuoden vertailujaksosta. Heinä–syyskuussa vastaavat luvut olivat -0,1 ja -0,6 prosenttia.

EKP julkistaa tänään uudet talous- ja inflaatioennusteensa. Pankin uskotaan synkentävän bkt-ennustettaan edellisestä, joulukuussa annetusta arviosta.EU:n komissio arvioi talousennusteessaan helmikuussa, että euroalueen kansantuote supistuu tänä vuonna 0,3 prosenttia, mutta kääntyy noin puolentoista prosentin kasvuun ensi vuonna.

Viime vuonna eurotalous painui 0,6 prosenttia miinukselle.

Inflaatio painuialle 2 prosentin

Taloustaantumasta huolimatta euroalueen inflaatio on pysytellyt sitkeästi pitkään EKP:n tavoitteen yläpuolella. Helmikuussa inflaatio eli kuluttajahintojen vuosimuutos putosi kuitenkin EU:n tilastoviraston Eurostatin ennakkoarvion mukaan 1,8 prosenttiin tammikuun 2,0 prosentista.

Inflaatio on nyt EKP:n tavoitteessa, sillä pankin tavoitteena on pitää vuotuinen hintojen nousuvauhti lähellä kahta prosenttia, mutta kuitenkin alle tuon lukeman.

Euroalueen tilanteen rauhoittuminen ja odotettua suuremmat EKP:n kolmivuotisen pankkien rahoitusoperaation takaisinmaksut heijastuivat tammikuussa yhteisvaluutta euroon, joka vahvistui selvästi käyden ylimmillään 1,36 dollarissa. Vahvistumisvaiheen jälkeen euro kääntyi taas helmikuussa laskuun muun muassa Italia-huolien painamana ja on viime päivinä liikkunut 1,30 dollarin tuntumassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?