Chavezin kuolema nostaa raakaöljyn hintaa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Chavezin kuolema nostaa raakaöljyn hintaa

Kannattajat kantoivat Chavezin kuvaa presidenttiä hoitaneen sairaalan ulkopuolella.

Kannattajat kantoivat Chavezin kuvaa presidenttiä hoitaneen sairaalan ulkopuolella.

Julkaistu: 6.3.2013 9:38, Päivitetty 6.3.2013 11:20

Tieto Venezuelan presidentin Hugo Chavezin kuolemasta nostaa Pohjanmeren Brent-raakaöljyn hintaa. Sosialistipresidentin kuoleman ei odoteta merkitsevän ainakaan nopeita muutoksia maan öljyalalle.

Pohjanmeren Brent-raakaöljyn hinta on noussut jo kahden päivän ajan. Venezuelan presidentin Hugo Chavezin menehtyminen Caracasissa syöpään toi tiistaina markkinoille epävarmuutta yhdysvaltalaisen WTI-laadun saatavuudesta. – Chavezin kuolema on enemmänkin geopoliittinen uhkatekijä öljymarkkinoilla ja saattaa johtaa tarjontahäiriöihin. Pohjanmeren putkivuoto vaikuttaa Brent-laadun tuotantoon ja on myös öljyn hintaa nostava tekijä, Akira Kamiyama, Mitsui & Co:n johdannaiskaupan johtaja Singaporesta sanoi uutistoimisto Bloombergille.

Venezuela on OPECin neljänneksi suurin öljyn tuottaja. Helmikuussa maa tuotti 2,86 miljoonaa barrelia öljyä. Pohjanmeren Brent-laadun tuotanto on 90 000 barrelia normaalia pienempi suljetun öljyputken vuoksi. Brent-laadun huhtikuun toimituksista maksettiin Lontoossa kello 7.50 Suomen aikaa 111,87 dollaria tynnyriltä, kun kaupankäynti päättyi eilen 111,61 dollariin. WTI-öljyn huhtikuun toimitusten hinta noteerattiin 91,01 dollariin tynnyriltä New Yorkissa. Eilinen päätöshinta oli 90,82 dollaria.

Chavezin aikana öljytulot karttuivat 11-kertaisiksi

Hugo Chavezin astuessa presidentin virkaan vuonna 1999 venezuelalaisesta raakaöljystä maksettiin yhdeksän dollaria tynnyriltä. Hinta on niistä päivistä noussut 11-kertaiseksi.

Chavez käytti öljytulot sosiaalisiin ohjelmiin ja onnistui puolittamaan maan köyhyysasteen.

– Öljyn hinnat pitivät Chavezin vallan kahvassa ja antoivat hänelle varat valtiontalouteen ja vallankäyttöön, toteaa hallituksen puheenjohtaja Daniel Yergin konsulttiyhtiö IHS Cambridge Energy Research Associatesista.

Chavezin kuolema ei todennäköisesti vaikuta öljyteollisuuteen ainakaan lyhyellä aikavälillä.

Mikäli oppositio voittaisi presidentinvaalit, ulkomaiset investoinnit todennäköisesti kasvaisivat. Analyytikoiden mukaan siihen voi kuitenkin mennä vuosia.

Opposition todennäköinen presidenttiehdokas Henrique Capriles on sanonut, että hän tekisi joitakin muutoksia alalle. Hän on luvannut lopettaa esimerkiksi joitakin poliittisin perustein tehtyjä öljysopimuksia ja tehostaa valtiollisen öljy-yhtiön PDVSA:n toimintaa.

Capriles tai Chavezin manttelinperijä Nicolas Maduro tuskin puuttuvat ainakaan kovin nopeasti esimerkiksi kotimaisiin polttoainetukiin, joiden vuoksi bensiini on Venezuelassa halvinta maailmassa.

Maduro hoitaa presidentin tehtäviä uusiin vaaleihin saakka.

Tuoreimmat osastosta