Autokurjuus voi jatkua viisi vuotta

Euroopan automarkkinat ovat heikommassa jamassa kuin aiemmin uskottiin. Tämän vuoden alku on erityisen synkkä, mutta alakuloa voi jatkua jopa viisi vuotta. Muun muassa näin autonvalmistajat kommentoivat autoalan tilannetta Geneven automessuilla.

Saksalaisen autonvalmistajan Daimlerin toimitusjohtaja Dieter Zetsche.

| Päivitetty

Autonvalmistajat syyttivät Geneven automessuilla kurjuudesta Euroopan hallituksia. Julkisen talouden vyönkiristykset ovat saaneet ihmiset säästämään, ja suuria hankintoja pohditaan erityisen tarkkaan.

– Euroopan markkinat eivät ole siinä kunnossa kuin oletimme vielä kolme kuukautta sitten, Daimlerin toimitusjohtaja Dieter Zetsche kertoi toimittajille messuilla.

Autonvalmistajien mukaan nyt ollaan tilanteessa, jossa joidenkin maiden autokauppa on nihkeintä sitten 1970-luvun. Euroopan unionissa uusien autojen myynti putosi 8,2 prosenttia viime vuonna, eli alimmilleen 17 vuoteen.

Fordin Euroopan-johtajan Stephen Odellin mukaan Euroopan automarkkinat "polkevat pohjalla" vuoden alkupuoliskolla, eikä senkään jälkeen noususta ole takeita.

– Rehellisesti sanottuna kuka tietää, mitä tapahtuu toisella puoliskolla, Odell sanoi. Hän lisäsi, että voi kestää vielä viisi vuotta, että Euroopassa päästään vuoden 2007 myyntilukuihin, eli 17–18 miljoonaan ajoneuvoon.

Viiden vuoden alakulosta puhui myös saksalaisen BMW:n toimitusjohtaja Norbert Reithofer. Monien muiden autojohtajien tapaan hänestäkin autoteollisuuden elpyminen riippuu eurokriisin ratkaisuista.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?