Kypros suostui rahanpesuselvityksiin ennen apupäätöstä

Euroryhmän valtionvarainministerit päättivät maanantai-iltana, että ennen apupaketista sopimista on tehtävä kunnon selvitys siitä, noudattavatko Kyproksen pankit rahanpesun estävää lainsäädäntöä.

Kyproksen valtiovarainministeri Michalis Sarris (kesk.) keskusteli Kreikan kollegansa Jannis Stournarasin (oik.) ja Espanjan Luis de Guindosin (vas.) kanssa.

| Päivitetty

Kyproksen vastavalittu hallitus suostui rahanpesuselvitykseen, vaikka on aiemmin vastustanut sitä, talouslehti The Financial Times kertoo. Lopulliseen sopuun apupaketista voitaneen päästä vielä maaliskuussa.

Euroryhmän puheenjohtaja, Hollannin valtiovarainministeri Jeroen Dijsselbloem sanoi toivovansa, että selvitys rauhoittaisi rahanpesuun liittyviä huolia euromaissa. Hän arvioi, että selvityksen tehnee ulkopuolinen yhtiö.

Dijsselbloemin mukaan euroryhmän ministerit ovat valmiita tukemaan Kyprosta, mutta sopimuksen yksityiskohdissa on vielä miettimistä. Hän ei suostunut sulkemaan pois vaihtoehtoa, jossa osa pankkien tappioista sälytettäisiin sijoittajien ja tallettajien niskoille. Dijsselbloemin mukaan yksityiskohdista sovitaan myöhemmin maaliskuussa.

Kyproksen uusi valtiovarainministerit Michalis Sarris osallistui nyt ensimmäistä kertaa euroryhmän valtiovarainministerien kokoukseen. Hän torjui tiukasti ajatuksen sijoittajille ja tallettajille koituvista tappioista.

Saarivaltion apupaketin kooksi on arvioitu 17 miljardia euroa. Kypros pyysi apupakettia ensimmäisen kerran kesäkuussa.

Helsingin Sanomien tietojen mukaan avusta 10 miljardia menisi pankkien rahoittamiseen ja noin seitsemän miljardia Kyproksen valtiolle. Suomen osuus lainapaketista olisi 300–400 miljoonaa euroa. 

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?