Korruption siivoaminen Kiinasta on toivoton tehtävä - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kiina – korruption suurvalta

Lahjonta ja korruptio ovat osa jokapäiväistä elämää Kiinassa. Se koskettaa lähes kaikkia elämän alueita. Tuoko Kiinan uuden johdon äänekäs kampanja muutoksen tilanteeseen?

3.3.2013 6:17 | Päivitetty 1.3.2013 13:55

Kiinan valtiollinen ja kunnallinen hallintokoneisto on hyvin laajasti mukana ihmisten, yritysten ja koko yhteiskunnan toiminnassa. Maassa riittää lakeja jokaiseen lähtöön, virkamiehistä riippuu mitä lakeja valvotaan ja miten niitä tulkitaan.

Maan johto tietää korruption laajuudesta, ja siitä miten laajamittainen lahjonta ärsyttää suurta osaa kansasta.

Korruptiolla on laajoja yhteiskunnallisia vaikutuksia. Se toimii myös Kiinan hellimän talouskasvun jarruna.

Transparency International -organisaatio tunnetaan vuosittaisesta globaalista korruptioindeksistä. Sen viime vuoden indeksissä Suomi oli korruption vähyydessä ykkössijalla yhdessä Tanskan ja Uuden Seelannin kanssa. Sadasta mahdollisesta pisteestä Suomi keräsi 90. Kiinan sijoitus oli vasta 80. ja se sai vain 39 pistettä.

Transparency International sanoo korruption tuottavan inhimillistä kärsimystä. Köyhiltä perheiltä kiristetään lahjuksia ennen kuin he pääsevät lääkärin vastaanotolle tai saavat puhdasta juomavettä. Korruptio johtaa terveydenhoidon ja koulutuksen kaltaisten peruspalveluiden romahtamiseen. Se suistaa raiteilta olennaisen infrastruktuurin rakentamisen, kun korruptoituneet johtajat kuorivat varat taskuihinsa.

– Korruptio on likainen vero ja köyhät ja heikoimmat ovat sen pääasiallisia uhreja, organisaatio sanoo.

Puoluejohtaja Xi Jinpingkäynnisti korruption siistimiskampanjan

Tiistaina käynnistyvässä Kiinan 12. kansankongressin istunnossa maalle valitaan virallisesti uudet johtajat. Puolueen keskuskomitean pääsihteeriksi jo viime syksynä nousseesta Xi Jinpingistä tulee myös maan presidentti ja sotilaskomitean johtaja.

Marraskuussa Xi Jinping teki suuren numeron korruption kitkemisestä. Hän vannoi nujertavansa korruption tiikerit ja kärpäset, siis siivoavan korruption hallinnon kaikilta tasoilta. Lausunto osoitti selvästi, että Pekingissä tiedetään tarve korruption vastaiseen kampanjaan tai ainakin tarve heijastaa toimia puhtaan hallituksen puolesta.

South China Morning Post, ryhtyi seuraamaan Xin kampanjan toteutumista. Sen Corruption Watch julkaisi nimeltä mainiten tiedot 49 virkamiehestä, joita syytettiin korruptiosta Xin nimityksen ja helmikuun 19. päivän välisenä aikana. Lisäksi se kertoi ilman nimeä muun muassa naisista, jotka ottivat vastaan kylpylän lahjakortteja ja neljästä poliisista, jotka oli saatu kiinni korruptiosta.

Kantonilaiset poliisimiehet saivat tammikuussa 5 – 12 vuoden vankeustuomiot otettuaan vuosikausia lahjuksia vastaan katsastusaseman omistajalta. Omistaja tuomittiin jo lokakuussa 17 vuoden vapausrangaistukseen.

Kauneushoitojavaltion rahoilla

Naiset olivat ottaneet vastaan lahjakortteja kylpylähoitoihin ja kampaajalle. Pekingin syyttäjän tiedotteen mukaan 13 eri viraston keskitason ja korkean tason virkamiestä oli narahtanut ”kosmetiikkakorruptiosta”. Eräässä tapauksessa virkamies oli maksanut valtion rahoilla rakastajattarensa kauneushoitoja.

Lahjakorttirikoksesta kiinni jääminen ja oikein lehden sivulle pääseminen on yllättävää. Melko yleisen kiinalaisen käsityksen mukaan lahjakortteja ei voi pitää lahjontana, ne kuuluvat tavanomaisten hyväksyttävien lahjojen luokkaan. Olen nähnyt qingdaolaisessa tavaratalossa, kuinka hyvin pukeutunut rouva on kaivanut käsilaukustaan paksun nipun erilaisia lahjakortteja ja pyytänyt kassaa tarkistamaan onko ensimmäiseksi käteen sattuneella kortilla riittävästi katetta ostosten maksamiseen.

Otetaanpa muutama näyte SCMP:n pitkästä syytösten, rikosten ja rangaistusten luettelosta.

Marraskuussa Guangdongin provinssin maankäytön varajohtaja Lǚ Yingmingia epäiltiin vakavista puoluekurin rikkomuksista, toisin sanoen lahjusten vastaanottamisesta tai muusta talousrikoksesta.

Shenzheniläinen poliisimies Wang Dengchao tuomittiin lähes kolmen miljoonan euron kavalluksesta. Hänen sanottiin olleen kuuluneen ryhmään, joka oli vastuussa vuoden 2011 Universiadien turvajärjestelyistä.

Shenzheninin lähellä sijaitsevassa Nanlianin kylän ylimpiin virkailijoihin kuulunut Zhou Weisi asetettiin syytteeseen, koska hänellä oli paljon omaisuutta, jonka hankkimiseen hänen tulonsa eivät riittäneet.

Kaksosnaiset palkattiin poliiseiksi

Joulukuussa Zhou Xikai, Foshanin turvallisuusviraston varajohtaja ja entinen varapoliisipäällikkö joutui epäiltyjen listalle, kun netin yhteisöpalvelussa hänen kerrottiin omistavan omaisuutta yli kahdeksan miljoonan euron arvosta.

Usun turvallisuusviraston johtaja Qi Fang erotettiin, kun netissä kerrottiin hänen palkanneen 31-vuotiaat kaksoset viisi kuukautta sen jälkeen kun hänet aloitti uudessa virassaan. Toisesta naisesta tehtiin erikoisoperaatioita johtava varakapteeni ja toisesta liikenneosaston poliisi. Naimisissa oleva Qi on kieltänyt harrastaneensa seksiä kaksosten kanssa.

Shenzhenin entisen varapormestarin Liang Daoxingin toimia tutkivat sekä Shenzhenin että Guangdongin viranomaiset. Manner-Kiinan lehdissä hänet yhdistetään Universiadien järjestelyistä paljastuneisiin väärinkäytöksiin. Lehdet ovat osoitelleet erityisesti Liangin yhteyksiä Xu Zonghengiin, Shenzhenin entiseen pormestariin, jolle annettiin Universiadi-jutussa ehdollinen kuolemantuomio.

Ehdollinenkuolemantuomio

Ehdollinen kuolemanrangaistus tuomitaan lähes yksinomaan taloudellisista rikoksista. Se tarkoittaa, että kuolemanrangaistuksen toimeenpanoa lykätään kahdella vuodella. Jos tuomittu ei sinä aikana syyllisty rikolliseen toimintaa, rangaistus muunnetaan elinkautiseksi vankeustuomioksi.

Mutta siitä tapauksessa, että tuomittu kahden vuoden aikana tekee hyviä tekoja, rangaistus lievennetään 15 – 20 vuoden vankilatuomioksi. Sopii ihmetellä mitä hyvää vankilassa istuva tuomittu voi kahden vuoden aikana tehdä. Tämän artikkelin puitteissa voisi kyllä arvella, että piilossa pysyneiden varojen lahjoittaminen sopivaan kohteeseen voisi olla tuollainen lain tarkoittama hyvä teko.

Pahimmassa tapauksessa tuomittu jatkaa pahoja tekojaan ja kuolemanrangaistus pannaan toimeen. En ole pystynyt selvittämään, mitä oikeasti tapahtuu niille, joiden kuolemanrangaistus on muunnettu vankeudeksi, kuinka monta vuotta he todellisuudessa pysyvät telkien takana. Monet kiinalaiset uskovat, että talousrikolliset päästetään kaikessa hiljaisuudessa vapaaksi melko lyhyen vankeustuomion jälkeen.

Liian montaluksuskelloa

Sichuanin puolueen varajohtaja Li Chunchengia epäillään ”puoluekurin vakavasta rikkomisesta”, siis talousrikoksista. Hänet erotettiin virastaan ja puolueen keskuskomiteasta.

Kansalaisten netissä tekemät ilmiannot ovat koituneet monen viranomaisen ja poliittisen johtajan kohtaloksi. Lanzhoun kaupungin pormestari narahti liian monesta luksuskellosta. Netissä julkaistut kuvat paljastivat, että hänellä oli viisi luksuskelloa, joihin hänen palkallaan ei ole varaa.

Kiinan kansallisen energiaviraston johtaja ja suurta valtaa käyttävän kansallisen kehitys- ja uudistuskomission varajohtaja Liu Tienan joutui monenlaisten epäilysten kohteeksi. Liekö niillä mitään tekemistä sen kanssa, että puoluejohto suunnittelee keskusvirastojen vähentämistä ja yksi poistettavien listalla on juuri kansallinen energiavirasto.

Liuta syytetään julkisesti siitä, että hänellä oli ollut rakastajatar, kun hän oli Japanissa ja että hänen maisterin arvonsa japanilaisesta Nagoyan yliopistosta oli pelkkä kunnia-arvo. Syytösten mukaan Liun vaimo ja poika olivat omistajina yksityisessä yrityksessä, joka sai väärennetyillä asiakirjoilla pankista suuren lainan. Rahaa siirrettiin vaimon ja pojan henkilökohtaisille tileille.

Kiinan rautateiden konttikuljetuksista vastannut johtaja Luo Jinbao joutuu oikeuteen vastaamaan korruptiosyytteisiin. Hänen sanotaan esitelleen erotetun rautatieministerin Liu Zhijunin Ding Shumiaolle, jonka uskotaan hankkineen Liulle paljon nuoria naisia seksikumppaneiksi ja joka tienasi sata miljoonaa euroa rautatieprojekteista. Syyttäjän mukaan Luo otti vastaan 5,8 miljoonan euron lahjukset.

Myös rautatieministeriön tulevaisuus on vaakalaudalla.

Myi talonpoikien maatkolminkertaiseen hintaan

Shenzhenissä Luohun piirissä toimivan naapuriston puoluejohtaja Chen Zuedu pidätettiin virastaan epäiltynä nepotismista ja viraston autojen väärinkäytöstä. Hänen sanotaan hankkineen työpaikat 50:lle sukulaiselleen.

Kiinan yleisimpiin protestien aiheeseen kuuluvasta talonpoikien maan ryöstöstä epäillään Zhanbein naapurustokomitean johtajaa Fang Guangyunia. Hänen väitetään keränneen 2,5 miljoonan euron omaisuuden painostamalla talonpojat myymään maansa hänelle vajaan 12 000 euron hehtaarihintaan. Hän myi maat kiinteistösijoittajille yli kolminkertaiseen hintaan.

Näiden esimerkkien valossa näyttäisi siltä, että Xi Jinpingin johdolla on todella aloitettu taloudellisten väärinkäytösten ja korruption kitkeminen.  Kiinassa pitkään asunut lakimies Steve Dickinson ei usko suunnanmuutokseen.

Työkalu vastustajiennujertamiseen

Dickinsonin mukaan puolueen keskuskomitean nimissä käynnistetty korruption vastainen kampanja ei tarkoita, että puolue olisi osissaan kampanjassa. Kampanjaa voidaan käyttää työkaluna vallan vakiinnuttamiseen.

– Katso näiden korruptio-oikeudenkäyntien paikkakuntia. Yksikään niistä ei ole lähellä Pekingiä tai Shanghaita. Yksikään tutkinnan kohteista ei ole tärkeä henkilö. Dickinson tulkitsee, että kyse on näytösoikeudenkäynneistä, joiden tarkoitus on rauhoitella ihmisiä.

Dickinsonin nihilistisen analyysin mukaan koko Kiinan hallinto perustuu korruptiolle. Hänen mukaansa kaikki suuret valtionyritykset ovat ytimiään myöten korruptoituja. Niin ovat myös kaikkien suurten kaupunkien johtajat.

– Jos näen että tutkinta kohdistuu suurten valtionyritysten johtajiin ja Pekingin, Shanghain, Kantonin, Dalianin ja Nanjingin tapaisten suurten kaupunkien johtajiin, olen valmis muuttamaan mielipiteeni. Nyt on meneillään pelkkää merkityksetöntä puuhastelua.

Tuoreimman raportin mukaan viime vuonna Kiinasta vietiin ulkomaille 540 miljardia dollaria laitonta rahaa, mutta maahan jäävän laittoman rahan määrä on paljon, paljon enemmän. Dickinson sanoo:

– Kiinan kommunistisella puolueella on kaksitasoinen ongelma. Ensinnäkin virkamiesluokka on totaalisen korruptoitunut. Ainoa syy miksi ihmiset ryhtyvät virkamiehiksi on halu päästä osalliseksi korruptiosta. Siihen ei ole mitään muuta syytä.

– Toiseksi, puoluetta ei valita. Se pysyy vallassa toimimalla etujen keskusjakelupisteenä. Siten korruptio on keskeistä sen olemassaololle. Ei ole mitään järkeä edes esittää, että kommunistipuolueella olisi mitään syytä tai halua päästä irti korruptiosta.

Dickinson mielestä näiden peruskysymysten ymmärryksen puute hämmentää täydellisesti Kiinan liittyvää keskustelua. Hän sanoo, että Kiina kuten muutkin diktatuurit operoivat aina tällä tavalla.

– Siitä kuinka kauan tämä voi jatkua, voidaan keskustella. Kuitenkin nykyiset johtajat tietävät, että tämä on kommunistiselle puolueelle ainoa tapa pysyä hengissä, joten he seuraavat tätä polkua kunnes tapahtumat pakottavat muutokseen. He eivät tee vapaaehtoisesti muutoksia koska he eivät pysty niitä tekemään.

PS. Olen palannut Suomeen toistaiseksi. Seuraan edelleen mielenkiinnolla Kiinan tapahtumia, mutta lopetan kolumnien kirjoittamisen tähän. Kolmen ja puolen vuoden aikana niitä kertyi tämä mukaan lukien 166 kappaletta. Kiitoksia lukemisesta ja kommenteista!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?