Raportti suosittaa nuorille matalapalkkaa - 20 %

Kansanedustaja Osmo Soininvaara (vihr.) ja Valtion talouden tutkimuskeskuksen ylijohtaja Juhana Vartiainen esittävät tänään julkistetussa matalapalkkaraportissa, että nuorille työkokemusta vailla oleville työntekijöille voisi maksaa 20 prosenttia pienempää palkkaa.

1.3.2013 11:56 | Päivitetty 5.3.2013 12:17

Kirjoittajat ehdottavat, että palkka-alea kompensoitaisiin joko ikäperustaisella veronalennuksella tai suoralla matalapalkkatuella.

Viimeksi mainitulla voisi korvata nykyisen työmarkkinatuen, mikä purkaisi myös kannustinloukkuja.

Kirjoittajien mukaan palkat alemmat palkat nuorille tai myöskin maahanmuuttajille eivät uhkaisi ”merkittävästi muiden palkkatasoa, mutta voisivat ”silti tasoittaa ikäryhmien välisiä työllisyysasteiden eroja”.

Raportin mukaan peruskoulun käyneiden miesten työllisyysaste on ollut 1990-luvulta lähtien vain noin 50 prosenttia, ja laskenut nykyisen talouskriisin aikana noin 45 prosenttiin.

Raportin toisen osan kirjoittajina ovat Palkansaajien tutkimuslaitoksen vanhempi tutkija Ohto Kanninen ja erikoistutkija Petri Böckerman. Siinä sanotaan, että tähän asti matalapalkkatyön tukitoimilla ei ole ollut suurta vaikutusta.

Syynä voi olla se, että uudistukset ovat olleet liian lyhyitä tai pieniä. Voi myös olla, että työvoimakustannusten alennukset ”kasvattavat ainoastaan työntekijöiden palkkoja ja yritysten voittoja, mutta eivät lainkaan paranna työllisyyttä”.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?