Britannian pankit valittavat bonushätäänsä - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Bonuspankit panttilainaamoiksi?

Kun pankkiirit eivät enää voi saada kuin vuoden palkan verran bonuksia, he hylkäävät Lontoon Cityn ja alue vajoaa alaspäin kuin Britannian kauppakadut konsanaan. Kohta kiiltäviiin pankkirakennuksiin tunkee panttilainaamoja.

1.3.2013 7:09 | Päivitetty 28.2.2013 18:17

Yhden eilisen talousuutisen mukaan Britannian kauppakaduilta katoaa nyt 20 perinteistä myymälää päivässä. Niiden tilalle tulee halpakauppoja, hyväntekeväisyysmyymälöitä, romukullan ostajia ja panttilainaamoja.

Toisen eilisen talousuutisen mukaan 81-prosenttisesti veronmaksajien omistama Royal Bank of Scotland (RBS) teki viime vuonna kuuden miljardin euron tappion. Surkeana toimintavuonna se maksoi avainhenkilöilleen bonuksia yhteensä 765 miljoonaa euroa.

Jokainen omalla työllään elävä veronmaksaja avusti siis RBS:n köyhiä pankkiireja parilla kympillä. Olen joskus tärvännyt rahojani huonompiinkin kohteisiin. Nythän ne menivät Lontoon kiiltävän kansallisylpeyden – Cityn - ylläpitoon.

Kolmannen eilisen talousuutisen mukaan EU uhkaa nyt tämän kansallisylpeyden rahantekokykyä, ehkä koko olemassaoloakin. EU-päättäjät ovat nimittäin joko silkkaa tyhmyyttään tai pelkkää ilkeyttään määränneet, etteivät alueen pankit saa maksaa enempää kuin yhden vuosipalkan verran bonuksia työntekijöilleen.

Yhden vuosipalkan! Eihän sillä elä edes pankin IT-ekspertti - meklarista, välittäjästä tai investointipankkiirista puhumattakaan. Lohduksi ei riitä, että osakkeenomistajien siunauksella bonusta voi saada kahden vuosipalkan verran.

Edessä kauhea tulevaisuus

EU-päätöksestä nousi Cityssä varsinainen älämölö. Pankkiensa puolesta taisteleva pääministeri David Cameron aikoo käyttää taas kerran kaikki mahdolliset keinot, jottei Britannia joutuisi samaan veneeseen ilkeiden eurooppalaiskumppaneiden kanssa.

Bonuspäätöksen seurauksena Cityyn tulee ankeat ajat. Ulkomaalaiset pankit vetäytyvät, kun ne eivät saa maksaa parhaille kyvyilleen parhaiden kykyjen arvoisia bonuksia. Lontoolaiset kykypankkiirit pakenevat bonuskatoa Singaporeen ja New Yorkiin.

Lontoon kiiltäviin pankkirakennuksiin tulee epämääräisiä rahanvälittäjiä, romukullan ostajia ja panttilainaamoita.

Lontoo voi toki nostaa pankkiirien peruspalkkoja, mutta siitäpä vasta pahaa jälkeä syntyykin. Kun pankit eivät voisi säädellä palkkoja tulosten mukaan, niin ankeiden aikojen sattuessa ne kaatuisivat huikeisiin palkkakustannuksiinsa.

Lontoon kiiltäviin pankkirakennuksiin tulisi silloinkin epämääräisiä rahanvälittäjiä, romukullan ostajia ja panttilainaamoita.

Pankkimaailmaan ei nimittäin päde tavanomainen yrittämisen logiikka. Kun muut yritykset juoksevat kilpaa aina alhaisempien kustannusten – siis pienten palkkojen – maihin, niin pankit kaatuvat, jos ne eivät saa maksaa työntekijöilleen vähintään neljä kertaa enemmän palkkaa kuin saman alueen muille asukkaille maksetaan.

Myrsky vesilasissa

Nyt pankkien suuressa bonushädässä onnettomien oppositiopoliitikkojen, kituuttavien kuluttajajärjestöjen, elämästä vieraantuneiden EU-päättäjien ja meidän mitättömien kolumnistien pienet piipitykset uhkaavat jäädä suuren bonustotuuden varjoon.

Meistä aika moni ajattelee, että EU saattoi kerrankin olla oikeassa. Bonusmetsästyksen hillitseminen saattaa vähentää yli-innokasta riskinottoa. Jos bonusten kaitseminen vie kaikkien ahneimmat, pelkästä peli-ilosta työskentelevät pankkiirit muihin hommiin tai muille maille, niin siitä ei ehkä olisi mitään haittaa.

Ehkä joku kyvykäs pankkiiri ihan oikeasti tykkää asua Lontoossa. Kenties hän arvostaa sen verran yöuniaan, että hän tekee mieluummin eurooppalaista bisnestä Lontoossa kuin kukkuu yökaudet Singaporen tai New Yorkin konttorissa. Kykypankkiirilla saattaa olla perhe, joka haluaa asua Lontoossa. Kykypankkiiri saattaa jopa rakastaa tätä perhettä.

Ehkä hän ei lähde minnekään.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?