EK valmis neuvottelemaan keskitetystä työmarkkinaratkaisusta - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

EK valmis keskitettyyn ratkaisuun

Julkaistu: 28.2.2013 11:38, Päivitetty 28.2.2013 14:03

Työnantajalinnake Etelärannassa osoittaa pieniä perääntymisen merkkejä työmarkkinaväännössä. Antautumisesta ei voida kuitenkaan puhua, sillä ehdot ovat edelleen kovat.

Elinkeinoelämän keskusliitto EK ilmoittaa olevansa valmis aloittamaan keskustelut keskitetystä työmarkkinaratkaisusta.

Ehtona on, ettei uusia palkankorotuksia tehdä kahden seuraavan vuoden aikana, koska palkkojen uusiin yleisiin korotuksiin ei ole lähivuosina varaa.EK:n hallituksen työvaliokunta linjasi järjestön kantaa tänään.

– Palkat ovat joka tapauksessa nousemassa ilman uusiakin korotuksia vuonna 2014 runsaalla prosentilla ja vuonna 2015 lähes yhtä paljon, työnantajajärjestön tiedotteessa todetaan.

Hallitus on vedonnut työmarkkinajärjestöihin maltillisen palkkaratkaisun puolesta. EK:n mukaan työllisyyttä ja ostovoimaa pönkitetään parhaiten, jos palkat pidetään ennallaan ja samalla tehdään merkittäviä vero- ja maksualennuksia sekä muita kasvua tukevia päätöksiä.

– Talouden epävarmuus jatkuu, joten kaksivuotinen työmarkkinasopimus ja erittäin tiukka palkkamaltti toisivat vakautta ja antaisivat maan hallitukselle mahdollisuuden tehdä kasvua tukevia rohkeita päätöksiä, EK linjaa.Vuoden 2011 syksyllä sovittu raamisopimus on voimassa ensi syksyyn.

EK ajoitti julkitulonsa päivään, jolloin hallitus pitää kautensa puolivälitarkastelua.

SAK ei halua ostovoimaavain veronalennuksilla

Ammattiliittojen keskusjärjestön SAK:n edunvalvontajohtaja Nikolas Elomaa pitää EK:n ulostuloa "suhteellisen merkittävänä", koska EK:n jäsenliitoista iso osa on ollut liittokohtaisten neuvottelujen kannalla.

–  Tässä mielessä tämä on positiivista, Elomaa sanoi Taloussanomille.

Elomaan mukaan entisen raamin kipukohdat, kuten koulutusoikeus pitäisi saada sovittua ennen uutta raamia.

Hänen mielestään työnantajien esittämä nollalinja sopii huonosti yhteen ostovoiman turvaamisen kanssa.

– Emme ole kauhean innostuneita siitä, että ostovoimaa lähdetään hakemaan palkansaajille pelkästään veronalennuksilla. Se kolahtaa meidän omaan nilkkaamme julkisten palvelujen alasajona.

Myös Akavassa iloitaan EK:n valmiudesta keskustella keskitetystä ratkaisusta. Järjestön tavoitteena on muun muassa maltilliset palkankorotukset, pienet veroalennukset ja verotaulukoiden indeksitarkistukset. 

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?