Toyotan hybridi on vuoden ekoauto - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Tässä on vuoden ekoauto

Motiva ja Tuulilasi-lehti valitsivat Toyota Prius PHEV -pistokehybridiauton vuoden 2013 ekoautoksi.

­

26.2.2013 21:03 | Päivitetty 27.2.2013 14:59

Vuoden ekoautolla Toyota Prius PHEVillä voidaan ajaa pitkiä matkoja pelkästään sähköllä, sillä sen hybridijärjestelmän akkujen kapasiteetti on suuri. Akkuja voidaan ladata sähkönjakeluverkosta. Hybridiautossa energian käyttö on tehokasta, sillä järjestelmät ottavat jarrutusenergiaa talteen ja uudelleen käyttöön.  Talteenotto tapahtuu muuntamalla ylijäämäenergia akkuun varastoitavaksi sähköksi. Asiantuntijayritys Motivan tiedotteen mukaan hybridiautot yleistyvät nyt nopeasti markkinoilla. Ekoautokisaan ei otettu mukaan pelkästään akkuihin ladatulla sähköllä kulkevia autoja, sillä niiden toimintamatka ei olisi riittänyt vertailuajon useamman sadan kilometrin päivämatkoihin.

Mukana kilpailussa oli myös kolme uusinta polttomoottoritekniikkaa käyttävää automallia. Vahvasti tulossa olevaa downsizingia eli iskutilavuuden pienentämistä edusti kolmisylinterinen yksilitrainen bensiinimoottori, jonka teho kuitenkin oli 100 hevosvoimaa. Toinen uutuus oli 1,4-litrainen bensiinimoottori, josta sylintereistä puolet eli kaksi poistetaan kevyessä kuormituksessa käytöstä. Mukana oli myös dieselauto, jonka hiilidioksidipäästöt ovat vain 88 g/km. Kaikki nämä olivat perheautoja.

Tuulilasi valitsi ekoauton ensimmäisen kerran vuonna 1996. Aloite valinnan tekemiseen tuli Motivalta, ja Motiva kokoaa myös valitsijaraadin, jossa jäseninä ovat Suomen johtavat autoalan asiantuntijat.

– Ekoauto-valinnan tarkoituksena on kannustaa autonostajia ajattelemaan myös ympäristönäkökohtia. Käyttäjillä on erilaisia tarpeita, joten valintoja on vuosien mittaan tehty erilaisista autoluokista. Valinta on ajoitettu talveen, jotta Suomen olosuhteiden erityispiirteetkin saadaan huomioitua, sanoo Tuulilasin päätoimittaja Lauri Larmela Motivan tiedotteessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?