Ekonomistit työttömyydestä: Pohja vasta tulossa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Palkansaajajärjestöt: Työttömyyden pohja vasta tulossa

Palkansaajajärjestöjen ekonomistit eivät yllättyneet surkeista työttömyysluvuista. Heidän mukaansa alaspäin mennään vielä ennen kuin talouskasvu alkanee korjata työttömyyslukuja.

26.2.2013 13:01 | Päivitetty 26.2.2013 20:28

Kovat työttömyysluvut olivat odotetun kaltaisia, toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n ekonomisti Seppo Nevalainen arvioi. Vaikka kuukausivaihteluita on, tammikuussa ei ole tyypillisiä kausipiikkejä nostamassa lukuja.

Työllisyystilanteen heikkeneminen seuraa talousennusteiden ankeaa käsikirjoitusta, joka povaa synkkenemistä vielä lähikuukaudetkin. Tätä mieltä on myös palkansaajakeskusjärjestö SAK:n pääekonomisti Olli Koski.

– Ei tässä ollut suurta yllätystä. Tietysti kun talouskasvu on ollut näin heikkoa, oli odotettavissa jo viime vuoden viimeisellä neljänneksellä, että työllisyysluvut lähtevät heikkenemään, Nevalainen sanoo.

Tilastokeskuksen mukaan Suomessa oli viime kuussa 228 000 työtöntä, mikä on 25 000 enemmän kuin vuosi sitten. Työttömyysaste nousi 8,7 prosenttiin viime vuoden tammikuun 7,8 prosentista. Työllisiä oli 2 402 000, mikä oli 6 000 vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) mukaan työ- ja elinkeinotoimistoissa oli tammikuun lopussa 292 000 työtöntä työnhakijaa, ja työttömien määrä oli 34 000 suurempi kuin vuotta aiemmin. Erot johtuvat eri tutkimustavoista.

– Tälle vuodelle ennustelaitokset ennustavat lievää työttömyysasteen nousua. Siihen vaikuttaa se, että työvoiman tarjontapuolella eläköityminen on nopeaa, Nevalainen sanoo.

Vaikka kasvukin olisi heikkoa, se ei näy työttömyystilanteen puolella samalla tavalla kuin jos työvoiman tarjonta kasvaisi vielä samaan aikaan.

– Tilanne ei ole hyvä ja menee vielä huonompaan suuntaan. Sen takia olisi tietysti tärkeätä, että kasvu lähtisi käyntiin kevään, tai viimeistään vuoden jälkipuoliskolla. Siitä puolen vuoden kuluttua voisivat työttömyysluvut lähteä laskuun.

Myöskään SAK:ssa työttömyysluvut eivät yllättäneet, vaikka SAK:n pääekonomistin Kosken mukaan työttömyysasteen ennustetrendi oli kahdeksassa prosentissa, ja nyt mentiin vielä sen yli.

Tilanne on heikko, mutta jotain myönteistäkin voi luvuissa olla, jos haluaa jotain pientä valonpilkahdusta nähdä, Koski sanoo.

– Työnantajasektoreittain arvioituna myönteinen asia oli, että yksityisellä sektorilla työllisten määrä oli vähän noussut. Pika-analyysina voisi arvioida, että julkisella puolella on ollut luonnollista poistumaa, määräaikaisuuksia ei ole jatkettu.

Nuorten tilanne”todella kurja”

Nuorten työttömyysaste nousi 0,6 prosenttia, melkoiseen hurjaan 21 prosenttiin.

– Tosi kurja tilanne. Toivon mukaan nuorisotakuutoimet alkavat purra, aikaisintaan vuoden loppupuolella. Ja että hallituksessa kehysriihessä jotain muita päätöksiä saataisiin aikaan, STTK:n Nevalainen sanoo.

– Todella vaikea on tilanne, jos paljon nuoria jää pitkäksi aikaa työelämän ulkopuolelle.

– Poliittisesti voisi huomauttaa, että on hyvä että nuorisotakuu on saatu voimaan. Tilastollisesti täytyy muistaa, että Suomessa nuorten työttömyysaste on pikkuisen liioitteleva, SAK:n Koski huomauttaa.

Nuorten opiskelijoiden työnhaku sotkee tilastoja, koska Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen luvut perustuvat kyselytutkimukseen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?