EKP tahkoi rahaa Kreikka-lainoilla: 555 miljoonaa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

EKP tahkoi rahaa Kreikka-lainoilla: 555 miljoonaa

Euroalueen keskuspankkina toimivan EKP:n tulos parani viime vuonna. Keskuspankille kertyi nettovoittoa yhteensä 998 miljoonaa euroa, kun edellisvuonna sitä jäi vain 728 miljoonaa euroa.

21.2.2013 17:16 | Päivitetty 21.2.2013 18:42

Viime vuoden aikana EKP keräsi liki 2,2 miljardia euroa jakamatonta voittoa. Edellisvuonna jakamatonta voittoa tuli vajaat 1,9 miljardia euroa, keskuspankki kertoi.

EKP:n neuvosto eli keskuspankin ylin päättävä elin linjasi viime vuoden lopussa, että noin 1,2 miljardin euron suuruinen siivu jakamattomasta voitosta siirretään riskivaraukseen.

Keskuspankin riskivaraus on nyt enimmäissuuruudessaan eli 7,5 miljardissa eurossa. Keskuspankki varautuu sillä muun muassa valuuttakurssi-, korko- ja luottoriskeihin sekä kullan hintariskeihin.

Velkakriisin koetteleman euroalueen kriisimaille räätälöity velkapapereiden osto-ohjelma (SMP) tuotti noin 1,1 miljardia euroa. Tuotoista 555 miljoonaa euroa tuli Kreikan valtion joukkolainoista, keskuspankki kertoi.

Kyseessä on vain osa tuotoista, joita euroalueen keskuspankit ovat saaneet Kreikka-lainoista, sillä samoja arvopapereita on hallussa myös euroalueen jäsenmaiden keskuspankeilla.

Euromaiden hallitukset päättivät Kreikan toisen hätälainapaketin yhteydessä, että ne maksavat Kreikan valtiolle takaisin SMP-ohjelman puitteissa ostettujen Kreikka-lainojen korkotuotot.

Tilinpäätöksensä yhteydessä EKP kommentoi ensimmäistä kertaa, kuinka paljon eri maiden joukkolainoja se omistaa SMP-ohjelman seurauksena.

Ohjelman puitteissa ostettujen joukkolainojen kirjanpitoarvo on kokonaisuudessaan 208,7 miljardia euroa. Tästä potista noin 99,0 miljardia euroa on Italian joukkolainoja ja 43,7 miljardia euroa Espanjan joukkolainoja.

EKP:n hallussa olevien Kreikka-lainojen kirjanpito arvo on puolestaan noin 30,8 miljardia euroa. Irlanti-lainoja EKP:llä on 13,6 miljardin euron edestä ja Portugalin lainoja 21,6 miljardin euron edestä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?