Eläkeikä voi nousta 63:een myös Ruotsissa

Ruotsissa aiotaan ehdottaa vanhuuseläkkeen alaikärajan nostamista 63 vuoteen. Työuria haluttaisiin jatkaa myös loppupäästä, niin että töitä voisi paiskia 69-vuotiaaksi, kertoo Dagens Nyheter.

Tuiskuttaa se Tukholmassakin. Ruotsalaiset saavat pian puurtaa töissä nykyistä pidempään, jos uusi ehdotus menee läpi.

21.2.2013 12:39 | Päivitetty 21.2.2013 12:42

Dagens Nyheter -lehti kertoi tänään ennakkotietoja Ruotsin eläkeikäselvityksen tuloksista. Lehden mukaan huhtikuussa on odotettavissa ehdotus vanhuuseläkkeen eläkeikärajan nostamisesta kahdella vuodella nykyisestä 61:stä 63 vuoteen. Myös eläkkeelle jäämisen takarajaa halutaan lykätä kaksi vuotta. Nyt työpaikalla voi jatkaa korkeintaan 67-vuotiaaksi, mutta ehdotuksen mukaan takaraja nousisi 69:ään.

Työurien pidentämisen perusteena on muun muassa se, että ruotsalaisten  odotettavissa oleva elinikä on yhä pidempi. Korkeasti koulutettujen keskimääräinen eläköitymisikä on viranomaisten mukaan jo nyt 65 vuotta.

Poliittisesti kuuma kysymys on myös se, pitääkö samalla korottaa yksityisten eläkesäästöjen ja tiettyjen työmarkkinaperustaisten lisäeläkkeiden nostorajaa. Nykyisellään raja on 55 vuotta. Sen uskotaan nousevan ainakin jonkin verran.

Eläkeikäselvityksen työryhmä julkistaa huhtikuussa ehdotuksensa viranomaisten, järjestöjen ja poliitikoiden arvioitavaksi ennen hallituksen käsittelyä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?