HS: Maatilojen kannattavuus kasvoi viime vuonna - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

HS: Maatilojen kannattavuus kasvoi viime vuonna

Julkaistu: 20.2.2013 7:23, Päivitetty 20.2.2013 7:35

Viljan, perunoiden, lihan ja muiden maataloustuotteiden tuottajahintojen nousu nosti suomalaisten maatilojen kannattavuutta viime vuonna, kertoo Helsingin Sanomat. Tilojen kustannukset kasvoivat tuottajahintoja hitaammin.

Suomen maatalouden kannattavuus parani selvästi viime vuonna. Helsingin Sanomien Tilastokeskukselta saamien tietojen mukaan maanviljelijöiden saamat tuottajahinnat nousivat nopeammin kuin maatalouden kustannukset. Keskivertotilan liikevaihto nousi ja kassavirta vahvistui. Parhaiten pärjäsivät siipikarja-, vilja- ja maitotilat sekä kasvihuoneyritykset. Sika- ja nautakarjatilat kannattavat huonommin.

Tuottajahinnat kallistuivat 16 prosenttia. Hinnannousun kärjessä olivat vilja, peruna ja liha.

Maatilojen ostamien tuotantohyödykkieden hinnat nousivat alle viisi prosenttia. Eniten kallistuivat eläinten rehut, lannoitteet ja maanparannusaineet.

Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen MTT:n laskemien tulosennusteiden mukaan keskivertotilan liikevaihto oli viime vuonna 133 000 euroa. MTT laskee että tulos jäi tappiolle 20 200 euroa, mutta tappio supistui edellisestä vuodesta runsaat 3 000 euroa.

Tuoreimmat osastosta