Tutkijat: Ruokapakkausten kalorit eivät pidä paikkaansa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Ruokapakkausten kalorit eivät pidä paikkaansa

Kuitupitoisista tuotteista voi saada enemmän kaloreita kuin pakkauksissa merkityn määrän, kertoo brittilehti Guardianin siteeraama tutkimus. Erityisesti tämä harmittaa laihduttajia.

Esimerkiksi myslin kanssa pitää olla tarkkana, sanovat tutkijat.­

19.2.2013 14:45 | Päivitetty 19.2.2013 14:53

Guardian kertoo, että tutkimuksen tehneiden tutkijoiden mielestä tapa, jolla kalorit nykyisin lasketaan on väärä.

Esimerkiksi henkilöt, jotka syövät hyvin kuitupitoisia tuotteita kuten vihanneksia ja mysliä saavat niistä enemmän kaloreita, kuin mitä pakkausmerkintöjen perusteella voisi olettaa.

Tutkijoiden mukaan tämä johtuu siitä, että ruokavalmistajat eivät laske kalorimäärään kuidun kaloreita. Samalla tavalla kalorijärjestelmä yliarvioi jopa 20 prosenttia valkuaisainepitoisten ruokien, kuten esimerkiksi tonnikalan kalorimääriä. Niiden nauttimiseen kun kuluu enemmän energiaa kuin esimerkiksi nopeasti imeytyvien hiilihydraattien nauttimiseen.

– Kaloreista on paljon väärää tietoa. Kuluttajille on oleellista, laihduttivat he sitten tai eivät, että heillä on oikea tieto siitä, mitä he syövät, sanoo professori Richard Wrangham Harvardin yliopistosta.

Ruokapakkausten kalorimäärät saattavat olla jopa 25 prosenttia väärin suuntaan tai toiseen, väittävät tutkijat.

Tutkijoiden mukaan kuluttajat pystyisivät rajoittamaan kaloreiden saantiaan siirtymällä raakaravintoon kypsennetyn ravinnon sijaan. 

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?