Yle: Uusien asuntojen laatu järkyttää rakennuttajia - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Yle: Uusien asuntojen laatu järkyttää rakennuttajia

Kuvituskuva
Julkaistu: 18.2.2013 7:24, Päivitetty 18.2.2013 7:44

Suuret asuntorakennuttajat ovat tyytymättömiä rakennusliikkeiden työn laatuun.

Yle Uutiset kysyi Rakli ry:n jäseniltä, kuinka paljon asuntorakentamisen laadussa lipsutaan. Vastaajen mielestä uudet vuokra- ja asumisoikeusasunnot rakennetaan usein huonosti. Eniten ongelmia on kosteuden hallinnassa ja viimeistelyssä.

Lähes joka kolmas kyselyyn vastanneista yli 30 yhtiöstä oli sitä mieltä, että rakentamisen laatu on viime vuosina laskenut. Vastaajat painottivat, että suurin vastuu asuntojen laadusta on rakennusliikkeillä. Siksi rakentajien työlleen antamaa takuuaikaa pitäisi pidentää.

Rakennuttaiien mielestä työmaiden valvonta ei ole riittävää. Kun kukaan ei valvo ja aikataulut ovat epärealistisia, alan yleinen työmoraali on laskenut.

Yli kolmannes vastaajista oli sitä mieltä, että vastuuta rakentamisesta on liikaa sitä vähiten osaavalla eli hankkeen tilaajalla. Kunta tai taloyhtiö ovat väärä taho hallinnoimaan monimutkaista kokonaisuutta.

Suurin ongelma on, että kukaan ei kanna vastuuta kokonaisuudesta. Vastuu on jaettu rakennuttajan, pääsuunnittelijan ja työmaajohtajan kesken, mutta tämä ei toimi.

Vastaajien mukaan ulkomaalaisia aliurakoitsijoita ei voi yksin mustamaalata, jos virheitä tulee tai ohjeita ei ymmärretä. Työnjohto on kuitenkin suomalaisissa käsissä. Myöskään epärehellisiä yrityksiä ei voi syyttää kaikesta. Noin 40 prosenttia vastaajista arvioi, että harmaa talous ei ole yhtä suuri ongelma kuin aiemmin.

Tuoreimmat osastosta